Radulović: Sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno značajni za evropski put CG

Radulović: Sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno značajni za evropski put CG

Susreti sa njemačkim zvaničnicima predstavljaju jasan signal vanjskopolitičkog opredjeljenja nove Vlade Crne Gore, imajući u vidu da je to ujedno i prva organizovana posjeta nakon stupanja na dužnost šefa crnogorske diplomatije - kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji se sastao danas, tokom prvog dana posjete Njemačkoj, sa predsjedavajućim Josipom Juratovićem i ostalim članovima Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

"Sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno su značajni za naš evropski put, koji predstavlja jedan od ključnih postulata našeg vanjskopolitičkog operedjeljenja. Dijalog na visokom nivou i intenzivna saradnja na svim poljima mora ostati glavno obilježje odnosa naše dvije države", istakao je ministar Radulović.

Radulović je detaljno upoznao sagovornike sa trenutnim političkim procesima u Crnoj Gori. Informisao je o pozivu koji je predsjednik Vlade uputio predsjednicima države i Skupštine, u cilju prevazilaženja blokade funkcionisanja sistema koja karakteriše trenutnu crnogorsku političku zbilju.

Predsjedavajući Juratović čestitao je ministru Raduloviću na novoj funkciji, te potvrdio snažnu podršku SR Njemačke evropskim aspiracijama Crne Gore, uz ocjenu da su kvalitetne reforme ključ daljeg napretka i društvenog razvoja.

On je, kako je saopšteno, zajedno sa svojim kolegama, poručio da Crnoj Gori predstoji zahtjevan period u kojem će imati snažnu podršku Njemačke u svim oblastima od značaja za proces pregovora sa EU.

Ukazao je na značaj dijaloga između različitih nosilaca vlasti, i istakao da Evropska unija, suprotno vjerovanjima mnogih, u svoju porodicu neće primiti stabilokratije, već samo i isključivo zrele demokratije - saopšteno je.

Sastanak je bio prilika da ministar Radulović sa sagovornicima razmijeni mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču trenutne političke situacije u Crnoj Gori.

Pored predsjedavajućeg Juratovića, sastanku su prisustvovali Eberhard Breht (SPD), Karl-Hajnc Bruner (SPD), Renata Alt (FDP), Tomas Haker (FDP), Fridrih Ostendorf (Zeleni) i Aleksander Noj iz Ljevice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.