Utvrđen nulti pacijent obolio od kovida u Italiji
ilustracija

Utvrđen nulti pacijent obolio od kovida u Italiji

Prva osoba s utvrđenim kovidom 19 u Italiji nipošto nije znameniti maratonac iz Lombardije, prenosi Jutarnji list.

Palicu prvozaražene osobe sada je preuzela 25-godišnjakinja, takođe iz Milana, koja je 10. januara 2019. podvrgnuta biopsiji kože zbog atipičnog dermatitisa.

U tom uzorku – prenosi rimska "Republika" podatke iz članka koji je objavio naučni britanski časopis nađen je SARS-CoV-2, koronavirus koji izaziva kovid 19.

Istraživanje je sprovela grupa naučnika sa državnog Univerziteta u Milanu kojom je koordinirao Rafaelo Đijanoti, uz korišćenje resursa Evropskog onkološkog instituta i italijanskog dijagnostičkog centra, prenosi Jutarnji.

Oni su pod mikroskopom preispitali biopsije atipičnih dermatoza obavljenih u poslednjim mjesecima 2019, a za koje nije postavljena definitivna dijagnoza. U slučaju spomenute djevojke uzorak kože je, pišu istraživači, pokazao genske sekvencije ribonukleinske kiseline (RNK) tipične za SARS-CoV-2.

U konkretnom slučaju, promjene na koži iščezle su nakon pet mjeseci, a druge simptome nije primijetila. Serološki test, obavljen lani u junu, pokazao je da u krvi ima antitijela izazvana kovidom 19.

Italijanski istraživači tvrde, na temelju uvida u naučnu i stručnu literaturu, da je to najraniji slučaj zasad poznat u svijetu da je neko ljudsko biće bilo zaraženo kovidom 19.

Nisu objavljeni podaci je li ta stanovnica Milana ikada posjetila Kinu ili jela šišmiše. S druge strane, u Milanu djeluje kineska kolonija čiji članovi povremeno odlaze u Kinu.

Kina je juče objavila da će primiti ljude iz Svjetske zdravstvene organizacije koji dolaze da istraže kako se SARS-CoV-2 pojavio u Kini.

Do juče je u Italiji od kovida 19 umrlo 78.755 osoba, po službenoj statistici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.