Pacijenti i dalje šetaju od specijaliste do izabranog doktora po uput

Pacijenti i dalje šetaju od specijaliste do izabranog doktora po uput

Ministarstvo zdravlja je od septembra prošle godine realizovalo tri i djelimično dvije preporuke Državne revizorske institucije (DRI) iz revizije Integralnog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) u dijelu zakazivanja ljekarskih pregleda.

U inicijalnoj reviziji je ocijenjeno da veb servis zakazivanja kroz IZIS iz primarne na tercijarni nivo zdravstvene zaštite nesmetano funkcioniše, ali da i dalje nije u dovoljnoj mjeri uspješan. Ministarstvo zdravlja je počelo aktivnosti na poboljšanju centralnog zakazivanja i na otklanjanju problema koji se odnose na prenos medicinske dokumentacije iz Kliničkog centra Crne Gore u IZIS, kako bi bili dostupni i izabranim doktorima.

Revizori su prošle godine ukazali da se redovni termini puštaju kvartalno, a vanredni mjesečno, u zavisnosti od potrebe i raspoloživosti, ali da se mjesta za pojedine specijaliste popune odmah poslije puštanja. Dešavalo se da specijalisti, iako to mogu, ne zakazuju kontrolne preglede, već pacijent ponovo mora da to uradi kod izbranog doktora, te da pacijent ranije realizuje pregled, ali da se taj termin ne oslobodi u sistemu. Osim toga, kako su naveli u reviziji, često izrabrani doktor upućuje pacijenta na specijalistički pregled bez minimuma obavljenih dijagnostičkih pregleda, jer vidi da u sistemu postoji slobodan termin, a čak četvrtina pacijenata koji imaju zakazan termin se ne pojavi.

Ukazuju da dolasci pacijenata dok ne dobiju termin kod specijalista ili zakažu redovnu kontrolu stvaraju gužve u domovima zdravlja, jer specijalisti to propuštaju da urade.

Ministarstvo zdravlja je u obrazloženju istaklo da problem koji i dalje u velikoj mjeri utiče na rad centralnog zakazivanja predstavlja propadanje termina jer se veliki broj pacijenata ne odazove na zakazane preglede.

” Po informacijama iz KCCG, broj propuštenih termina za 2023. godinu je bio 189.999. U rješavanju ovog problema Ministarstvo je komuniciralo i sa ekspertima Svjetske banke, a dalje aktivnosti po ovom pitanju slijede u narednom periodu”, piše u obrazloženju koje je Ministarstvo dalo DRI.

Problem je i što izabrani doktor prilikom zakazivanja ne može izabrati specijalistu koji prati pacijenta, niti ima uvid u ranije izvještaje ili otpusne liste.

Ministarstvo je u obrazloženju navelo da se određeni mali broj gubitaka izvještaja dešava jer KCCG nije završio mapiranje.

Resor zdravlja bi novi izvještaj o preostale dvije preporuke trebalo da dostavi revizorima do kraja oktobra.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.