Trideset rupa kod Petrinje, teren će snimati i dronovima
Foto:Pixsell

Trideset rupa kod Petrinje, teren će snimati i dronovima

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani, kod Petrinje poslije zemljotresa na tom području, i dalje se širi.

Rupa, širine dvadesetak i dubine od najmanje pet metara, ograđena je i poslije geoloških ispitivanja biće odlučeno o eventualnoj sanaciji, utvrdili su danas geolozi.

"Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja krečnjačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerama", rekao je za Hinu Josip Terzić, načelnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

On je rekao i da je nakon obilaska područja u okolini sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća, na njivi.

Dodao je i da će se uskoro na širem području snimati stanje bespilotnim letjelicama kako bi se utvrdilo da li ima i više rupa u zemlji u okolini.

"Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo uradititi u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti da li je potrebno i mogu li se uopšte takve rupe sanirati", zaključio je Terzić.

Vlasnici zemlje na kojima se pojavila rupa su supružnici Biserka i Nikola. Biserka je opisala kako je rupa nastala.

“Vidjela sam samo crnu rupu s prozora i bilo mi je čudno što vidim u vrtu. Iza 14 sati sam išla gledati i već je bila ogromna rupa, odjednom se stvorila u vrtu. Od 12h do 14 sati se to napravilo”, kazala je ona.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.