Kineska naučnica: Slijepi miševi nose druge sojeve korona virusa koji već sada mogu da se prenesu na ljude

Kineska naučnica: Slijepi miševi nose druge sojeve korona virusa koji već sada mogu da se prenesu na ljude

Kineska naučnica Shi Zhengli sa Instituta za virusologiju u Vuhanu, upozorila je da u oblastima na jugu i jugoistoku Kine, populacije šišmiša nose druge sojeve korona virusa koji već sada mogu da se prenesu na ljude.

Ona je ocijenila da je moguće da ti opasni virusi već cirkulišu i izvan granica Kine, piše Tanjug pozivajući se na Guardian.

"Moramo da potražimo te viruse i u drugim zemljama Azije, ne samo u Kini", predočila je Shi, koja je poznata po nadimku "Batwoman" jer se bavi izučavanjem korona virusa koje prenose slijepi miševi.

Ispolitizovana tema izvora pandemije

Njeni komentari, dati na webinaru koji su organizovale francuske medicinske i veterinarske akademije, dolaze pred istraživanje porijekla epidemije godinu nakon izbijanja, koje organizuju dva međunarodna tima - jedan koji koordinira Svjetska zdravstvena organizacija, a drugi koji je osnovao medicinski časopis Lancet.

Ova nastojanja su postala jako ispolitizovana. SAD i Kina se međusobno optužuju da su izvor pandemija, dok njihov trgovinski rat 'cvjeta', Druge zemlje, poput Indije, su takođe navođeni kao mogući izvori zaraze.

Ranije ove godine Laboratorija Shi Zhengli optuživana je da je izvor slučajnog curenja virusa. Nisu ponuđeni dokazi za ove navode i Shi ih je snažno negirala. 

Shi nije nije sugerisala da bi Kinu trebalo izuzeti iz istraga, već samo da bi ti upiti trebali ići i dalje od Kine, što će se i desiti, navodi Guardian.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.