Rohani najavio odmazdu:  Iran će se osvetiti za ubistvo naučnika

Rohani najavio odmazdu: Iran će se osvetiti za ubistvo naučnika

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je Izrael za ubistvo najboljeg nuklearnog naučnika u zemlji, za kojeg je Zapad vjerovao da je arhitekta teheranskog tajnog vojnog nuklearnog programa. Izrael je negirao optužbe.

Rohani je u telvizijskom obraćanju rekao da će se Iran osvetiti za ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadeha u "odgovarajućem trenutku".

"Ponovo su zlikovačke ruke globalne arogancije uprljane krvlju plaćenika cionističkog režima. Naš narod je mudriji od cionističkog režima koji nam postavlja zamke. Iran će, u pravom trenutku, svakako uzvratiti za mučeništvo našeg naučnika", poručio je Rohani i najavio da će nuklearna istraživanja biti nastavljena.

Zbog prijetnje odmazdom, izraelske ambasade širom svijeta su u pripravnosti, javio je izraelski N12 njuz.

Fahrizad je preminuo u bolnici usled povreda koje su mu nanijeli atentatori kada su otvorili vatru na njegov automobil.

Likvidacija Fahrizadeha mogla bi da izazove dodatne sukobe između Irana i njegovih protivnika na Bliskom istoku u poslednjim nedeljama mandata predsjednika SAD Donalda Trampa i da dodatno oteža nastojanje izabranog predsjednika Džoa Bajdena da oživi proces detanta koji je započela administracija Baraka Obame, konstatuje agencija Rojters.

Njemačka je pozvala sve strane da pokažu uzdržanost posle ubistva šefa iranskog programa nuklearnog naoružanja, kao i da izbjegnu eskalaciju tenzija, koja bi mogla da podrije razgovore o iranskom atomskom programu.

"Nekoliko nedelja uoči stupanja američke administracije na dužnost, važno je sačuvati prostor za razgovore sa Iranom kako bi spor oko iranskog nuklearnog programa mogao da se riješi putem pregovora", rekao je portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju Rojtersu.

Zbog toga, kako je dodao, Njemačka poziva sve strane da se uzdrže od svih koraka koji bi doveli do dalje eskalacije situacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.