Tijelo Patrijarha prenijeto u Hram Svetog Save, građani odaju počast

U Hramu Svetog Save, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštenci čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom cijelog dana i noći.

Ranije jutros je garda Vojske Srbije prenijela tijelo preminulog patrijarha Irineja u Sabornu crkvu, gdje je izloženo za vrijeme liturgije povodom slave crkve, Aranđelovdana.

Sveti arhijerejski sinod SPC obavijestio je javnost da će se se tokom molitvenog ispraćaja preminulog patrijarha Irineja, SPC striktno pridržavati epidemioloških mjera koje su propisali nadležni državni organi.

Iznad tijela patrijarha bila je postavljena prozirna ploča, koju su sveštenici povremeno dezinfikovali zbog cjelivanja vjernika, a samo dio okupljenih u Sabornoj crkvi je nosio maske.

tanjug

Foto: Tanjug

Pomen je prije Saborne crkve služen u Patrijaršijskom dvoru. Služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija, u prisustvu episkopa remezijanskog Stefana, vikara patrijarha.

IMG8041

Špalir vojske Republike Srbije ispred Patrijaršije

Kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekati vojska, a u hramu i sveštenstvo.

Pomen na Vračaru je zakazan za 12.30, a nakon toga će cijelog dana i noći sveštenici čitati jevandjelja nad njegovim odrom.

Zemni ostaci patrijarha će biti izloženo u Hramu Svetog Save za iskazivanje poštovanja sve do sutra, kada će po završetku liturgije i opela biti položeno u kriptu Hrama.

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar SPC koji će tu biti sahranjen.

Patrijarha Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, u 7.07 sati u Vojnoj bolnici na Karaburmi, od posledica korona virusa.

U Srbiji je zbog smrti patrijarha SPC istog dana proglašena trodnevna žalost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.