Trodnevna žalost u Srbiji zbog smrti Patrijarha Irineja
Patrijarh Irinej

Trodnevna žalost u Srbiji zbog smrti Patrijarha Irineja

Vlada Srbija proglasila je na sjednici trodnevnu žalost u Srbiji zbog smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja. Dan žalosti traje od danas (20. novembra) do nedelje (22. novembra).

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, rano ujutru, od posljedica korona virusa.

"U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)", objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve, prenosi Sputnjik.

SPC u saopštenju dodaje da će o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom patrijarha, javnost biti uskoro obaviještena.

Nakon vijesti o smrti patrijarha, pojedini vjernici dolaze do Hrama Svetog Save u Beogradu i odaju mu poštu paleći svijeće, a od brojnih zvaničnika Srbije, regiona i svijeta, kao i političkih partija i vjerskih zajednica, pristižu izrazi saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima.

Do izbora budućeg, 46. po redu poglavara Sprske pravoslavne crkve, koji će naslijediti patrijarha Irineja, njegove dužnosti, prema članu 57 Ustava SPC, obavlja Sinod kojim predsjedava najstariji član. Patrijarha se bira u roku od tri mjeseca.

Prema pisanju medija, najstariji je mitropolit dabrobosanski Hrizostom čije je sjedište u Sarajevu, a koji je jutros u Sabornoj crkvi u Beogradu služio pomen patrijarhu Irineju.

Na zgradi Patrijaršije u Beogradu istaknuta je crna zastava, dok su ostale zastave spuštena na polja koplja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.