Kontića će izručiti vlastima Srbije
Kontić

Kontića će izručiti vlastima Srbije

Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje Nikšićanina Ivana Kontića (30) srpskim vlastima radi vođenja sudskog postupka pred Višim sudom u Novom Sadu za pokušaj ubistva 28-godišnjeg Miljana M., saopštila je Pobjedi savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, Aida Muzurović.

"Vanraspravno vijeće odobrilo je izručenje I.K. u skraćenoj proceduri", kazala je Muzurović.

Ona je pojasnila da se Kontić ne može izručiti srpskim vlastima prije pravosnažnosti rješenja kojim je odobrena ekstradicija.

"Na ovo rješenje ima se pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od tri dana", precizirala je Muzurović.

Prema skraćenoj procedure donošenja odluke o izručenju, Viši sud donosi rješenje koje nije neophodno da potvrdi ministar pravde kao što se to čini u redovnom postupku odlučivanja o ekstradiciji.

Izručenje se prema skraćenoj proceduri može sprovesti nakon pravosnažnosti rješenja Višeg suda.

Kontić je odmah nakon hapšenja dao saglasnost da se izručenje obavi po skraćenoj proceduri o čemu je Srbija obaviještena.

On se pred sudijom za istrage Višeg suda koji mu je odredio ekstradicioni pritvor saglasio da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji, Kontić je tada objasnio da mu je namjera da u Srbiji iznese sve činjenice i dokaže da kvalifikacija krivičnog djela ni u kom slučaju ne može biti pokušaj ubistva, kako tvrdi Više tužilaštvo u Novom Sadu, već mnogo blaže.

Rekao je i da je spreman da pješke krene u Srbiju kako bi pred tamošnjim sudom istinito I jasno predstavio činjenice I okolnosti pod kojima se odigrao događaj.

Četiri nedjelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna potjernica, Kontić je uhapšen u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je vlastima Crne Gore molbu za izručenje Kontića, uz prateću dokumentaciju.

Snimak brutalnog prebijanja Miljana M. pojavio se na društvenim mrežama 11. septembra uveče. Javnost je bila zgrožena snimcima brutalnog nasilja kada je tada još neidentifikovani počinilac tukao onesviješćenog momka. Kako se na snimku vidi, prolaznici i obezbjeđenje su pokušali da ga odvoje od žrtve, ali bezuspješno.

Haos je nastao kasnije, kada je napadač okrenuo isprebijanog muškarca na stomak i lomio mu ruke. Uzrok brutalnog premlaćivanja do danas nije otkriven javnosti. Dan poslije objavljivanja snimka objelodanjen je identitet batinaša - Ivan Kontić, koji se nije nalazio u Srbiji.

Sumnja da se Kontić krio u Crnoj Gori potvrđene su 11. oktobra kada su podgorički mediji objavili da je uhapšen.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.