Sofija stavlja veto na početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU
Ilustracija

Sofija stavlja veto na početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU

Sofija će sjutra staviti veto na početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji (EU) zbog neriješenih istorijskih sporova dvije zemlje, izjavio je potpredsjednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov.

"Podržavamo pristupanje Sjeverne Makedonije u EU, ali kada se ta zemlja bude obavezala da riješi sporove i primijeni Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu riješila, složićemo se o početku pregovora", rekao je Karakačanov za bugarski javni radio.

Savjet EU za opšte poslove sjutra bi trebalo da usvoji okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom. Međutim za usvajanje tog dokumenta potrebna je saglasnost svih 27 članica Unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena zemlja predsjedavajuća EU do kraja godine.

Sjeverna Makedonija je postigla 2018. godine poslije dugih godina neslaganja kompromis sa Grčkom oko njenog imena, što je toj zemlji omogućilo pristupanje NATO-u prošlog marta.

Bugarska vlada Bojka Borisova u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO, sa svoje strane, nedavno je pooštrila ton, kritikujući Skoplje zbog nespremnosti da rješava istorijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i istorijskim knjigama.

"Njihova cjelokupna državna politika i dalje se zasniva na jeziku mržnje prema Bugarskoj", izjavila je u nedjelju bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva.

Ona je još ranije rekla da bi Bugarska mogla da stavi veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korijene i ako ne prestane da tvrdi da u bugarskoj postoji makedonska manjina.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.