Dragan Ivanović, Foto: SNP

Ivanović

"Nerealan zahtjev CDT-a, ovako nešto nikad nije traženo za vrijeme tridesetogodišnje vladavine DPS-a"

Povodom inicijative NVO Centar za demokratsku tranziciju da se prilikom sprovođenja narednog popisa odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti, kao i jeziku kojim građani govore, ističemo da za Socijalističku narodnu partiju Crne Gore ista nije prihvatljiva, kazao je potpredsjednik SNP CG i šef Kluba poslanika SNP CG u Skupštini Crne Gore, Dragan Ivanović.

"Smatramo da građanima Crne Gore treba dati mogućnost da se izjasne o svim važnim pitanjima za jedno društvo u 21. vijeku, među kojima svoje mjesto, svakako, zauzimaju i podaci o naciji, vjeri i jeziku", naveo je Ivanović i dodao da je to u duhu savremenih demokratskih načela kojima težimo i ne treba da bude predstavljano kao opasnost po bilo kojeg pojedinca ili grupu.

Osim toga, u SNP-u su mišljenja da ovakva inicijativa nije na mjestu jer je došla u vrijeme promjene vlasti u Crnoj Gori, a podsjetili su da ovako nešto nikada nije traženo za vrijeme tridesetogodišnje vladavine DPS-a.

Poručuje da je zadatak prve demokratski izabrane Vlade u istoriji Crne Gore treba da omogući demokratski, pošten i korektan popis, kojim će se dobiti jasan presjek stanja ne samo o jeziku, vjeri i naciji, nego i o mnogim drugim oblastima koje su značajne za dalji razvojni put države.

"Niko ne treba da ima strah od predstojećeg popisa, koji treba da bude prilika da se građani slobodno izjasne o onim stvarima koje smatraju bitnim za sebe. Popisa se plaše samo oni koji su ga do sada zloupotrebljavali i koji strahuju da će time što neće imati kontrolu nad njegovim sprovođenjem izgubiti i ono malo povjerenja koje građani još imaju u njih", zaključio je Ivanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.