DRI provjerava poslovanje političkih partija
Ilustracija

Na meti provjera i vanparlamentarne stranke?

DRI provjerava poslovanje političkih partija

Državna revizorska institucija (DRI) zatražila je od sekretara svih lokalnih skupština i sekretara državnog parlamenta da dostave spisak svih političkih stranaka, kako bi revizori kontrolisali njihovo poslovanje u narednom četvorogodišnjem periodu.

Tu informaciju je Danu potvrdio član Senata DRI Nikola Kovačević.

Kako je objasnio, prema novom zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je usvojen krajem prošle godine, državna revizija je dužna da u roku od četiri godine kontroliše poslovanje svih političkih subjekata koji imaju parlamentarni status na državnom i na lokalnom nivou.

To, prema mišljenju DRI, uključuje nekih 25 ili 26 političkih stranaka.

"Prije nekoliko dana uputio sam zvanične dopise svim sekretarima skupština opština i sekretaru Skupštine Crne Gore da mi dostave podatke koje su stranke zastupljene u njihovom parlamentu. Na osnovu toga ćemo vršiti reviziju u naredne četiri godine, s tim što ćemo one koji dobiju negativno mišljenje uključiti u plan rada za narednu godinu, da vidimo jesu li popravili poslovanje i ispoštovali preporuke", kazao je Kovačević.

Kako je dodao, iako to zakonom nije predviđeno, to ne znači da narednih godina neće u plan rada uključiti i neku vanparlamentarnu stranku, čije će poslovanje kontrolisati.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.