Do kraja godine partijama 5.1 milion eura
Ilustracija

"Finansijska i ekonomska kriza se ne odražavaju na rad političkih subjekata"

Do kraja godine partijama 5.1 milion eura

Političke partije u Crnoj Gori ove godine će iz budžeta dobiti više od 5,1 milion eura, pokazali su podaci dostavljeni crnogorskom parlamentu, piše Dan.

Te informacije su navedene u dokumentu koji je poslat parlamentu na usvajanje, a o njemu će se raspravljati na današnjem dnevnom redu sjednice.

Preciznije, za finansiranje redovnog rada parlamentarnih subjekata planirano je 4,64 miliona eura, dok je za finansiranje rada ženskih organizacija u političkim subjektima opredijeljeno 0,46 miliona.

To je za skoro 100.000 eura više u odnosu na prethodnu godinu, kada je za stranke budžetom opredijeljeno 5,001,625 eura.

Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da se izražena ekonomska i finansijska kriza u zemlji ne odražava negativno na partije, čiji se budžet povećava.

Iako dio javnosti godinama upozorava da političke stranke predstavljaju težak teret za crnogorsku državnu kasu, kao da to nikoga ne dotiče.

Najviše sredstava u 2020. godini je izdvojeno za Demokratsku partiju socijalista, i to skoro 1,9 miliona eura, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije.

Za tri vodeće stranke iz koalicije Demokratskog fronta je izdvojeno 944.707 eura, a pojedinačno Nova srpska demokratija je dobila 444.544 eura, Demokratska narodna partija 222.272 eura, a Pokret za promjene 277.890 eura.

Za Demokratsku Crnu Goru je opredijeljeno više od pola miliona, to jeste 506.337 eura. Za Socijaldemokrate je opredijeljeno 209.944 eura, a za SDP 308.742 eura.

Socijalistička narodna partija je iz budžeta za prethodnu godinu dobila 185,245 eura, Bošnjačka stranka 209,944, a URA 135,846 eura.

Za Albansku alternativu je tada opredijeljeno 32,109 eura, dok je Forca dobila 70,640 eura.

Gomilaju kvadrate i novac na računima

Imovina parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori iznosi skoro pet miliona eura, pokazuju podaci koje su ovlašćeni predstavnici političkih subjekata predali Upravi prihoda i Agenciji za sprečavanje korupcije.

Prema zvaničnim podacima, samo Demokratska partija socijalista teška je 2,7 miliona eura, s tim što ta stranka ima i prihode od izdavanja poslovnih prostora drugim subjektima. Ta partija je sudski priznati nasljednik nekadašnjeg Saveza komunista Crne Gore.

Tri vodeće stranke Demokratskog fronta prijavile su da imaju oko 370.000 eura.

Preko 200 hiljada imovine prijavila je i Demokratska Crna Gora, a SNP preko 300 hiljada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.