Novi rok za gradnju autoputa ako inženjer opravda kašnjenje
Foto: Infobiro

"Oko 90 odsto posla završeno"

Novi rok za gradnju autoputa ako inženjer opravda kašnjenje

Kineska kompanija CRBC neće plaćati kaznu zbog probijanja roka izgradnje dionice Smokovac-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, ukoliko inženjer utvrdi da je potraživanje izvođača povodom događaja više sile, u ovom slučaju pandemije koronavirusa, opravdano. Ukoliko se utvrdi da je kašnjenje opravdano, biće dogovoren novi rok.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopštili su da je ministar tog resora Osman Nurković sa izvršnim direktorm Monteputa Jonuzom Mujevićem obišao dionicu Smokovac-Mateševo.

Kako se navodi, Nurković je pojasnio da iako je ugovoreni rok za završetak radova istekao, izvođač mora da nastavi ispunjenje svih preostalih ugovornih obaveza, a investitor zadržava pravo na ugovornu kaznu počev od 1. oktobra 2020. godine.

"Ugovorna kazna biće naplaćena u slučaju da potraživanja izvođača koja su kompletirana i ispostavljena inženjeru do 30. septembra 2020.godine ili za koja je izvođač izdao obavještenja o namjeri potraživanja do 30. septembra 2020. godine, ne budu rješena u korist izvođača", navodi se, i dodaje da je u toku postupak utvrđivanja opravdanosti podnešenog potraživanja izvođača povodom događaja više sile.

"Nakon što inženjer završi utvrđivanje shodno ugovornoj proceduri, znaće se da li izvođač ima ili ne pravo na opravdani produžetak roka. Ukoliko inženjer utvrdi da je potraživanje izvođača povodom događaja više sile opravdano i da će usljed toga biti produžen rok za završetak, zaključiće se aneks Ugovora sa novoutvrđenim rokom", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Obilaskom cijele trase, Nurković i Mujević su se uvjerili u stepen realizacije i kvalitet izvedenih radova.

FOTOMP4

Nurković nije zadovoljan intezitetom napredovanja radova, Foto: Infobiro

Tom prilikom su konstatovali da je stepen završenosti oko 90 odsto i da su preostali radovi na dijelu elektromašinskih instalacija, radovi na asfaltiranju, postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme puta i drugi završni radovi.

"Pored radova na samoj trasi autoputa, ministar je sa saradnicima obišao i radove na trafostanici Mateševo 110/20kW, koja predstavlja jednu od dvije trafostanice koja će pored snabdijevanja električnom energijom autoputa Bar-Boljare i sadržaja uz autoput, omogućiti kvalitetno i stabilno napajanje za naselja koja gravitiraju autoputu i ujedno će imati ulogu rezervnog napajanje za snabdijevanje električnom energijom potrošača na sjeveru države", navodi se u saopštenju.

Takođe, obišli su i radove na vodoizvorištu sa kojega se putem vodovoda snabdijeva cjelokupna dionica autoputa i koji će pored snabdijevanja potrošača na autoputu, snabdijevati i okolna naselja, i karakterom regionalnog vodovoda omogućiti razvoj cjelokupnog područja uz autoput.

Iako je napredak vidljiv duž cijele trase, ministar je izrazio nezadovoljstvo stepenom realizacije radova na sekciji 3 i 4 i zahtjevao od izvođača radova veće angažovanje i intenzivnije radove kako bi se projekat završio na kvalitetan način i u što kraćem roku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.