MKI: Sumnja se da je Nurković oštetio državu za desetine miliona eura
Foto: TVCG

"Zloupotreba službenog položaja bivšeg ministra i bivšeg direktora Uprave za saobraćaj"

MKI: Sumnja se da je Nurković oštetio državu za desetine miliona eura

Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem je čelu Mladen Bojanić, sumnja da su bivši ministar saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i bivši direktor Uprave za saobraćaj Sava Parače zloupotijebili položaj i oštetili državu za desetine milione eura.

Sumnje su u vezi sa realizacijom projekta izgradnje tunela „Klisura“ i rekonstrukcije dionice puta Lubnice – Jezerine.

Odjeljenje je dostavilo informacije vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović.

"Realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice puta „Lubnice- Jezerine“ ugovorena je 2. decembra 2016. godine za iznos od 34.694.804 eura, a nakon pet godina neizvjestan je završetak ovog infranstrukturnog projekta iako će država, kako je to postalo jasno, nakon promjene prethodne izvršne vlasti, morati da plati izvođaču Euro asfalt (BIH) još najmanje 20 miliona eura za dodatne troškove u odnosu na prvobitno ugovorenu cijenu", navodi Ministarstvo.

Osnovano sumnjaju da su Nurković i Parača, u svojstvu, sada bivših, ministra saobraćaja, odnosno, direktora Uprave za saobraćaj, koristili svoj položaj za zaključivanje i realizaciju složenog infrastrukturnog projekta.

"Iako je od samog početka realizacije posla bilo jasno da se isti neće i ne može uspješno realizovati u ugovorenim rokovima i za ugovoren iznos sredstava, čime su svjesno i namjerno omogućili nastupanje štetnih posledica, a samim tim ugrozili javni interes", ističu u ovom resoru.

Takođe, osnovano sumnjaju da je Nurković, u svojstvu bivšeg ministra saobraćaja Vlade Crne Gore, od kraja 2016. do decembra 2020. godine, kao službeno lice u uračunljivom stanju i sa umišljajem svjesno propustio da prijavi krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, propisano KZ Crne Gore, a učinjeno od strane direktora Uprave za saobraćaj Parače, povodom projektovanja i realizacije izgradnje pojedinih dionica na planiranoj trasi puta Lubnice-Jezerine, odnosno izvršenih plaćanja.

Iz MKI tvrde da je on to morao znati kao vršilac dužnosti resornog ministra saobraćaja u Vladi Crne Gore, kao investitora projekta.

"Iskreno se nadamo da će novi čelnici tužilačkih organizacija uticati da se ove naše inicijative što prije razmotre ne bi li se zaustavila dosadašnja praksa da izviđaji traju unedogled ili do moguće zastare konkretnog krivičnog djela", poručuje Ministarstvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.