Milo Đukanović

Đukanović o sukobu koji je eskalirao u enklavi

"CG zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, dijalog jedini put do rješenja"

Crna Gora dijeli ozbiljnu zabrinutost ponovnim sukobima u području konfliktne zone Nagorno-Karabaha, poručio je na Tviteru predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je istakao da su dijalog i saradnja jedni put do održivih rješenja.

"Pridružujemo se pozivu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela za prekid vojnih akcija, deeskalaciju i povratak pregovorima bez uslovljavanja", zaključio je Đukanović.

Podsjećamo, žestoke borbe između azerbejdžanskih i jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu nastavljene su jutros, a Azerbejdžan je krenuo u novu ofanzivu, samo nekoliko sati prije zakazanog hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN.

Od nedjelje se sukobljavaju snage u enklavi Nagorno-Karabah koje politički, vojno i ekonomski podržava Jermenija, i snage Azerbejdžana u najtežim borbama od 2016. godine.

"Jermenske snage odgovorile su na azerbejdžansku ofanzivu u više sektora na liniji fronta i neprijatelj je pretrpio znatne gubitke u ljudstvu", saopštilo je jermensko ministarstvo odbrane.

Azerbejdžan je sproveo velike artiljerijske napade na jermenske položaje i prirema se za novi napad, napisao je na Fejsbuku portparol ministarstva Artstrun Hohvanisijan. Sa druge strane, azerbejdžansko ministarstvo odbrane navodi da je odgovorilo "na jermenski pokušaj kontranapada u nastojanju da povrati izgubljene položaje" u Nagorno-Karabahu i dodaje da su se "žestoke borbe" vodile tokom noći. 

"Jutros su azerbejdžanske snage nastavile ofanzivu na grad Fizuli, uništile četiri neprijateljska tenka, jedno oklopno vozilo i ubile deset vojnika", navelo je azerbeđžansko ministarstvo odbrane.

Tan202092813435147318

Foto: AP

Zvanični bilans borbi do danas je 95 poginulih, među kojima 11 civila, devet u Azerbejdžanu i dva sa jermenske strane. Pravi bilans bi mogao da bude teži, a obije strane tvrde da su ubile stotine neprijateljskih vojnika.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom, koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbjeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti, koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti koja se nalazi između Irana, Rusije i Turske.

Hitna sejdnica Savjeta bezbjednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah, gdje su u toku sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga bezbjednosti, biće održana danas na zahtjev evropskih zemalja.

Otvoreni rat između Jerevana i Bakua bi mogao da destsabilizuje južni Kavkaz, posebno ukoliko bi intervenisale Turska i Rusija regionalne snage.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.