Od Evropljana Italijani najduže žive, Trst prvi po broju stogodišnjaka
Milano, ilustracija

Od Evropljana Italijani najduže žive, Trst prvi po broju stogodišnjaka

Italijani su među stanovnicima zemalja Evropske unije najdugovječniji, pokazuju podaci Eurostata, statističkog biroa Evropske unije, koje prenosi dnevni list namijenjen zdravstvenom osoblju „Sanita“.

Za razliku od tendencije u Evropskoj uniji, gdje u prosjeku muškarci žive duže od žena, u Italiji su pripadnice nježnijeg pola dugovječnije – muškarci u prosjeku žive 81, a žene 85 godina. 

Generalno, u zemljama EU životni vijek se produžava, prosjek je 81,2 godine života, a to zavisi od lokalnih uslova života, ali i od zdravlja planete, kvaliteta vazduha, vode i hrane.

Duži vijek ne znači i bolji i kvalitetniji život, jer sa povećanjem prosječne starosti stanovništva, rastu potrebe i izdaci za specijalnim servisnim uslugama, prije svega zdravstvenim i onim koje se tiču čuvanja starih osoba.

U Italiji, statističari prognoziraju da će za koju deceniju biti problem, zbog ostarele populacije, kako napuniti kase penzionog fonda.

Mali natalitet

Već nekoliko godina Italija je na prvom mjestu u svijetu po malom natalitetu, na svakih stotinu preminulih rodi se tek 67 beba.

Situaciju popravljaju migrantske porodice koje u prosjeku imaju više od dvoje djece i iako je to strankama desnog centra teško priznati, radnici koji su porijeklom iz drugih zemalja, značajno doprinose punjenju kase državnog penzionog fonda, a taj trend će se nastaviti i rasti.

Među italijanskim gradovima Trst je na prvom mjestu po broju stanovnika koji imaju više od stotinu godina, od osam do deset stogodišnjaka, na deset hiljada stanovnika.

Jedan od poznatijih je pisac i istoričar, pripadnik slovenačke manjine Boris Pahor, koji je ove godine proslavio, u dobrom zdravlju i pameti, 107. rođendan i doživio, da ga u poznim godinama predsjednici dvije susjedne zemlje, Italije i Slovenije, odlikuju navišim državnim priznanjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.