Tonino Picula

Picula

"Ruski uticaj će biti prisutan, ali ne može nadvladati uticaj Zapada"

Ruski uticaj na Zapadnom Balkanu biće prisutan, ali ne može nadvladati uticaj Zapada, kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula.

"Mislim da je jasno da je široka, gotovo tročetvrtinska podrška Crnogorki i Crnogoraca članstvu u Evropskoj uniji jasan signal i novoj koaliciji da se ne može tek tako odstupiti od, do sada trasirane, vanjske politike vaše zemlje. Ukoliko se članovi koalicije zaista konsoliduju oko zajedničkih političkih ciljeva, mogli bi stvoriti trajniju vladu, ali relativno mala većina u parlamentu sigurno će predstavljati izazov", rekao je Picula u intervjuu za Pobjedu.

Kaže kako su ga, sa jedne strane zabrinule nacionalističke prijetnje sa srpskim predznakom koje su nakon izbora bile upućene pripadnicima, prije svega, bošnjačke i albanske manjine.

"Mislim da je u tim lokalnim zajednicama proteklih godina uložen veliki trud u zajednički život i nedopustivo je da povjerenje koje se gradi decenijama bude narušeno zbog činjenice da su neki rezultate ovih izbora doživjeli kao signalni pucanj za izražavanje šovinizma. Nadam se kako će sve ostati na tim izdvojenim incidentima. Svaka takva eskalacija nasilja je i svojevrstan korak unazad na putu prema EU. S druge strane, bilo mi je veoma drago vidjeti osude takvih postupaka od cijelog niza uglednih građana Crne Gore, što pokazuje da razum i građanska hrabrost Crne Gore nisu ustuknuli", istakao je Picula.

Dodaje kako ne sumnja da je EU i dalje privlačan projekat uvjerljivoj većini građana Crne Gore, što pokazuju i nedavna istraživanja.

"Uostalom, čak i realniji rusofili govore kako im je Rusija u srcu, a EU na pameti. Srbija svoj regionalni vanjskopolitički uticaj pokušava realizovati svojevrsnim ekvilibriranjem između velikih sila. Vučić je dugo igrao na kartu Rusije u isto vrijeme fingirajući približavanje EU, što je sasvim providno. Iščitavajući njegove strogo kontrolisane medije u Beogradu, sad pokušava žonglirati stanovitom distancom i prema Moskvi. Teško će u tome uspjeti, s obzirom na ruska očekivanja. Generalno, ruski uticaj će biti prisutan, ali ne može nadvladati uticaj Zapada na Zapadnom Balkanu"; poručuje on.

Eskalacija problema sa crkvom nije krivica Brisela

Upitan koliko je realno da u 21. vijeku SPC i Amfilohije imaju toliki uticaj na društvo da su jači od crnogorske države, kaže:

"Prije svega, ne bih potcijenio mogućnosti crnogorske države da zadrži i razvija svoj sekularni profil. Vjerska opredijeljenost građana i demokratski sistem države ne moraju i ne trebaju biti u konfliktu. Ali ovdje je riječ o visokoj politiziranosti i mobilizaciji koja je uslijedila nakon usvajanja jednog konkretnog zakona. EU to nije podsticala, ali je izrazila stav o pravu države da autonomno reguliše tu materiju. Eskalacija problema koji se otvorio i stvorio političke posljedice sigurno nije krivica Brisela", poručuje on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.