DPS: Ćutanje NVO o napadima na novinare može se tumačiti kao znak političke podobnosti potrebne za pozicije u novoj “ekspertskoj” vlasti

Očekuju oštre i neselektivne reakcije na pokušaj gušenja medijskih sloboda

DPS: Ćutanje NVO o napadima na novinare može se tumačiti kao znak političke podobnosti potrebne za pozicije u novoj “ekspertskoj” vlasti

Učestali napadi na novinare i slobodu mišljenja, koji dolaze od strane predstavnika nove parlamentarne većine, zabrinjavajuće su pojave koje nagovještavaju retrogradne društvene procese u Crnoj Gori, ocijenili su u Demokratskoj partiji socijalista.

Brutalno targetiranje novinara Javnog servisa, javno najavljivanje političke smjene uređivačkog tima ove medijske kuće, podnošenje krivične prijave zbog analitičkog teksta, pozivanje na gašenje novina i portala i mnoge slične akcije svjedoče o osvetničkom žaru i revanšizmu buduće vlasti koja je očigledno kao svoj prvi cilj postavila gušenje medijskih sloboda i uvođenje verbalnog delikta - saopšteno je iz DPSa.

Ovakvu praksu, ističu iz te partije, ne poznaju razvijene  demokratije i zato vjeruju da će u budućnosti, reakcije predstavnika EU i inostranih ambasada na poziv na linč novinara, koji dolazi iz stranaka koje su se deklarativno obavezale da postupaju po evropskim i demokratskim standardima, biti snažnije i adekvatnije.

"Bar onoliko snažne, kakve su upućivane aktuelnoj vlasti, na svaku žalbu koja je dolazila iz opozicionih medija ali i onih koji su otvoreno podrivali ustavno uređenje Crne Gore, pod zaštitnim plaštom “medijskih sloboda”", dodaju.

Smatraju da je država dostigla respektabilan nivo medijskih sloboda za vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, da su svi mediji slobodno radili, pa i oni sa uređivačkom politikom potpuno suprotnom od stavova državne politike.

"U procesu evropskih integracija, naši inostrani partneri često su ukazivali na potrebu snaženja medijskih sloboda. Zato vjerujemo da neće “ispod radara” proći svi najnoviji primjeri brutalnog odnosa novih vlasti prema medijskim poslenicima i njihovom pravu da rade u skladu sa standardima profesionalnog novinarstva. Takođe, očekujemo od nevladinog sektora da neselektivnim odnosom prema očiglednom pokušaju disciplinovanja medija od strane buduće vlasti, prije svega URA i DF, opravda svoj naziv i osudi sve pokušaje napada na novinare i njihovo pravo na rad. U suprotnom njihovo ćutanje može se tumačiti kao znak političke podobnosti, potrebnog uslova za pozicije u novoj “ekspertskoj” vlasti.", zaključuju u saopštenju DPSa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.