Ne bacajte koru od banane, odlična je za njegu osjetljive, suve i nadute kože
ilustracija

Ne bacajte koru od banane, odlična je za njegu osjetljive, suve i nadute kože

Završava u kanti za otpatke, kao i u većini domaćinstava, pretpostavićemo. Vjerovatno niste nikad ni razmišljali o tome da je na bilo koji način upotrijbite. Evo na koje sve načine možete iskoristiti koru od banane.

Ispolirajte obuću

Zaboravite na klasične kreme za cipele koje imaju jak miris i mogu da ostave tragove na vašoj odjeći. Poliranje obuće korom od banane je potpuno prirodan način nege kožne obuće, kao i svih lakovanih detalja. Unutrašnju stranu kore je potrebno utrljati na površinu cipele ili čizme, i za tili čas će nevjerovatan sjaj da se pojavi na njihovoj površini. Upotrebite potom meku krpu kako biste uklonili tragove kore. Najbolje rezultate dobićete ako upotrebite malo zreliju bananu.

Podarite mekoću svojim stopalima

Kora banane sadrži u sebi aminokiseline i vitamine A, B, C i E koji čine čuda po pitanju suve kože. Takođe, veoma efikasno se bore i sa stopalima koja svrbe i stvaraju vam nelagodnost naročito u ljetnjem periodu. Nekoliko dana uzastopno potrebno je da utrljate unutrašnju stranu kore od banane na problematična mjesta na stopalima, da biste vidjeli izvanredne rezultate.

Smanjite nadusto ispod očiju

Brojni proizvodi koje koristite za njegu svoje kože, a naročito za predio oko očiju, prave se upravo od kore od banane. Poznato je da su banane odlične za njegu osjetljive i nadute kože, i da zahvaljujući hidratantnim svojstvima daju koži neophodnu vlagu i glatkoću. Takođe, vrlo učinkovito se bore sa tamnim mrljama na licu i sitnim ožiljcima.

Kora od banane je vrlo moćan antioksidans i samim tim zaštita od oksidativnih oštećenja, pri čemu daje doprinos usporavanju starenja kože. Koru od banane stavite na svoje lice ispod očiju i ostavite da djeluje oko 15 min. Primijetićete veliku razliku u pogledu odsustva nadutosti i podočnjaka na toj regiji.

Izborite se sa ujedima insekata

Kora od banane sa smatra ultimativnim kućnim lijekom. Ukoliko ste pretrpjeli ujede od komaraca i ne možete da se izborite sa osjećajem svraba, kora od banane vam u velikoj mjeri može pomoći. Utrljajte je na osjetljivo mjesto i posmatrajte kako osjećaj svraba nestaje. Banane su prirodno ispunjene polisaharidima, koji su poznati po svojim antiupalnim svojstvima i smanjenju oteklina.

Izliječite akne

Ako imate problema sa aknama i isprobali ste sve moguće tretmane i kreme, pružite šansu i kori od banane. Banane u sebi sadrže lektin i cink koji imaju antibakterijska svojstva i pomažu pri liječenju odnosno zacjeljenju rana. Utrljajte koru od banane na predio kože koji je prekriven aknama, i ostavite da djeluje oko 10 minuta, a zatim isperite. Poželjno je da minimum tri puta dnevno ponavljate ovaj postupak tokom 7 dana da biste vidjeli željene rezultate.

Zenski magazin

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.