Potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući: Tramp danas sa Vučićem i Hotijem
Bijela kuća

Potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući: Tramp danas sa Vučićem i Hotijem

Predsjednik SAD Donald Tramp sastaće se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u petak u Ovalnoj kancelariji.

Američki predsjednik tako će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma između Srbije i Kosova, o kom su mediji ranije govorili, i učestvovati u trilateralnom sastanku, saopštila je Boijela kuća, a prenosi Glas Amerike.

Posle sastanka u Bijeloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu. Pompeo će se prvo sastati sa Vučićem, u 11.30 po lokalnom vremenu, saopštio je Stejt department. Nakon toga, u 14 sati po lokalnom vremenu, Pompeo će se sastati sa Hotijem.

U saopštenju Bijele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu, ili šta će taj sporazum sadržati.

Glas Amerike podsjeća da su i prije sastanaka u Vašingtonu kružile glasine da postoji mogućnost da će se predsjednik Tramp sastati sa predsjednikom Srbije i premijerom Kosova, ali nije bilo potvrde sve do četvrtka uveče.

Tokom jučerašnjih razgovora bilo je napeto, prenijeli su svi mediji i naveli da se na delegaciju Srbije i predsjednik Vučića vrši veliki pritisak. Nakon toga stigla je vijest da je pred delegaciju Srbije stavljan papir s 16 tačaka, od kojih deseta sadrži priznavanje nezavisnosti Kosova. Ta tačka je posle, tokom nastavka razgovora sklonjena, odnosno Srbiji je dat drugi dokument bez sporne takče 10.

Vučić se obratio građanima Srbije sinoć iz Vašingtona i poručio da je on odbio da potpiše sporni dokument.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.