Optužnica protiv Radulovića zbog silovanja i drugih ratnih zločina nad Bošnjacima na području Foče i okoline
Radulović, arhiva

Optužnica protiv Radulovića zbog silovanja i drugih ratnih zločina nad Bošnjacima na području Foče i okoline

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv crnogorskog državljanina Ranka Radulovića(60) iz Nikšića, inače ranije višestruko osuđivanog, za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta tokom 1992. godine, piše bh portal Kliks.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tokom mjeseca jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava.

"Takođe se tereti da je učestvovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, učestvovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje - silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava", saopšteno je iz Tužilaštva.

Nikšićanin se tereti za krivično djelo - Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će, kako se navodi, navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 Radulović se trenutno nalazi u spuškom zatvoru zbog sumnje da je zajedno sa još nekoliko osoba pripremao likvidacije bivših i sadašnjih policijskih službenika Zorana Lazovića, Duška Golubovića i Duška Koprivice, njegovog sina Strahinje Koprivice i navodnih članova “kavačkog klana” Darka Janjića, Radovana Mujovića i braće Nikole i Vladimira Banićevića, kao i glavnog Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.