Lekić: Novom vlašću ne počinje bajka već vrijeme ozbiljnih promjena
Miodrag Lekić

"Potrebno što prije odraditi tranziciju vlasti"

Lekić: Novom vlašću ne počinje bajka već vrijeme ozbiljnih promjena

Miodrag Lekić predsjednik Demos-a kazao je da je trenutno potrebna neophodnost svijesti da novom vlašću ne počinje bajka već veliki izazovi kojima moraju biti dorasli.

"Makar se ponavljale i zvučale kao fraze ostaju dvije konstatacije o jučerašnjim izborima, a to je da je pobijedila demokratija i da je pobijedila Crna Gora", poručio je Lekić.

U mnoštvu pokrenutih, i ne jednostavnih procesa, smatra da se moraju odrediti prva tri koraka.

"Prvo, odlazeća Markovićeva vlada treba da iskoristi ovaj kraći period do predaje vlasti da bi javno saopštila sve bilanse, posebno ekonomsko-finansijsko stanje u zemlje - koje ostavlja kao rezultat svoje vladavine snagama kojima su građani 30. avgusta izrazili povjerenje za vođenje državnih poslova", kazao je Lekić.

Kao drugi korak istakao je da tri koalicije koje su dobile većinu za formiranje vlade treba da budu ne samo svjesne ogromne odgovornosti, složenosti trenutka u zemlji, neophodne doraslosti iskušenjima koja dolaze - već i da brzo reaguju osmišljenim dogovorom sa potpisima većine poslanika koji podržavaju formiranje nove vlade.

"Dakle, tri koalicije koje u svakom slučaju formiraju vlast, a po mogućnosti pojačane i sa drugim mogućim subjektima", naglasio je Lekić.

Kazao je da je ovo neophodno, ne samo što je vrijeme dragocijeno već i da bi se spriječio nepotreban ritual tkz. konsultacija kod predsjednika države oko određivanja mandatara.

Tim prije što kako ističe Lekić nominalni predsjednik države je cijelo vrijeme djelovao kao partijski predsjednik pa bi bilo logično da se u ovom trenutku i sasvim posveti svojoj partiji.

"Treće, neophodno je sa pozicije nove koalicione vlasti što prije uspostaviti međunarodne kontakte sa relevantnim partnerima, prije svega sa viskoim institucijama EU u Briselu. Tom prilikom treba pružiti pored objašnjenja o velikoj demokratskoj pobjedi u Crnoj Gori takođe i garancije za ispunjenje preuzetih međunarodnih obaveza crnogorske države", naglasio je Lekić..

Pojasnio je da su to prvi koraci koji ih čekaju.

"A odmah zatim treba da slijedi temeljan dogovor i akcija na duboko zapuštenom području prioritetnih oblasti društva: hitne ekonomske mjere, izgradnja koncepta održive ekonomije, evropske integracije, građanska demokratija, poštovanja civilizacijskog principa podijele vlasti, međunacionalna kohezija, pravna sigurnost i nezavisno pravosuđe, slobodni mediji i oslobađanje Javnog servisa od kontrole DPS-a itd", pojasnio je Lekić u saopštenju.

Dodao je da Crna Gora u ovom trenutku vjerovatno ima više problema nego broj stanovnika, i da ih treba riješavati mudro i kompetentno.

Poručio je da ovo vrijeme velikih šansi za hitnu dekriminalizaciju crnogorskog društva i početak građenja ozbiljne, pravne, demokratske države koja će građanima donijeti toliko očekivani realan, prije svega ekonomski, prosperitet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.