CeMI: Član BO preko telefona prenosio ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti glasao
Foto: CEMI

Evidentirano 660 nepravilnosti, fotografisanje listića, glasanje putem vozačke dozvole, neodržavanje fizičke distance...

CeMI: Član BO preko telefona prenosio ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti glasao

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 17 sati glasalo je 68.4% birača, saopštio je CEMI.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred BM.

„Apelujemo na građane da drže fizičku distancu kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta“, kazala je PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić

Kada je riječ o nepravilnostima, kako je rekla, evidentirane su  prijave masovnog kršenja pravila o vizuelnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta.

„Naime posmatrači CEMI-ja, ali i veliki broj građana prijavili su povrede člana 68 Zakona o izboru odbornika i poslanika i preporuka DIK-a. Povreda se vrši na način da birački odbori ne zahtijevaju skidanje zaštitne medicinske maske radi vizuelne identifikacije birača, čime se  potencijalno omogućava glasanje sa tuđim identifikacionim dokumentom. Primjećeno je glasno izgovaranje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora, prilikom identifikaciju birača što je u suprotnosti sa odrebama Zakona“, rekla je Bjelić.

Do sada je CeMI-jevom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

„Od toga 37,2 odsto nepravilnosti su prijavili građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači. Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije i odmah po završetku verifikacije će biti dostupne građanima na sajtu www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, kazala je PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić.

CeMI je tokom cijelog dana primao prijave o nepravilnosti, a izdvojene su sljedeće:

-Podgorica, osnovna Škola "Branko Božović", biračko mjesto broj 22 - Na biračkom mjestu, u hodniku škole, član biračkog odbora preko telefona prenosi ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti birač glasao, čime je došlo do grubog kršenja člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Kršenje navedenog člana uočeno je i na biračkim mjestima:  Bijelo Polje - Biračko mjesto 41- Orahovica; Podgorica, Donja Gorica, Biračko mjesto 106-A; Podgorica, Biračko mjesto 3-A, Nikšić, Osnovna Škola "Luka Simonović", biračko mjesto broj 3.

Na biračkom mjestu pod rednim brojem 41 u Bijelom Polju, CeMI-jevi posmatrači su primijetili da predsjednik biračkog odbora vrši uvid u birački spisak kako bi vidio ko od glasača nije iskoristio pravo glasa .

U Donjoj Gorici, BM 106-A - Član Biračkog odbora koristi telefon i imenuje osobe koje su glasale a koje nisu. Ovakvim postupanjem član BO grubo krši odredbe člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika - saopštava Cemi.

U Podgorici, MZ 19.decembar, BM 61A - posmatraču CeMI-ja saopštenaje informacija da je do 13h pristiglo 9 zahtjeva za glasanje putem pisma, naknadno su uz saglasnost svih članova BO odobrena dva zahtjeva za glasanje putem pisma.

U Baru 18 OŠ,,Srbija"- Pisma za glasanje su stavljana u posebne koverte koje su direktno ubacivane u glavnu kutiju prije vremena i kutija je tom prilikom otpečaćena. Tako je povrijeđena procedura glasanja, jer se prenosne kutije otvaraju nakon zatvaranja Biračkog mjesta - navode iz Cemija.

U Rožajama, Raduna Đukića, BM 28 Cemi je evidentirao nepravilonost u vidu slikanja glasačkog listića u 13:48h i pritom listić nije poništen. Na istom glasačkom mjestu prethodno već prijavljen jedan slučaj fotografisanja glasačkog listića. Prekršen član 69a - ističu iz Cemija.
·
U Tuzima, OŠ "Mahmut Lekić", BM 2–P risustvo uniformisanog pripadnika Komunalne policije u prostorijama BM (u hodniku škole u kojoj ima više biračkih mjesta), što predstavlja povredu stava 2 člana 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika - saopštavaju iz ove organizacije.

Cemi je registrovao nepravilnost u Bijelom Polju, Školski centar biračko mjesto 8 gdje je lice koje radi na identifikaciji birača glasno izgovara imena istih, čime je prekršen član 69a, stav 4.

U Podgorici u ul Miloja Pavlovića, na biračkom mjestu 105-C evidentirana je nepravilnost, glasanje preko vozačke dozvole, čime je prekršen član 68A - objavio je Cemi.

U Nikšiću u ul Nikole Tesle, OŠ "Luka Simonović", BM broj 3 - Član Biračkog odbora posmatra uređaj i telefonskim pozivom javlja trenutnu izlaznost nepoznatim licima - takođe javlja Cemi.

U Podgorica 22-B JU OŠ Branko Božović - Stranački posmatrač nosi obilježje svoje partije. Na ovaj način povređuje se tajnost glasanja, odnosno član 69 stav 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika -navode iz Cemija.

U Nikšiću 118 Elektro škola - Članovi Biračkog odbora ne nose maske i ne obraćaju pažnju na glasače dok glasaju. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta  - ističu iz pomenute organizacije.

U Podgorici OŠ "Mahmut Lekić" Tuzi uočeno je prisustvo propagandnog materijala na udaljenosti manjoj od 100 metara od BM, čime su narušena pravila izborne procedure (član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika) - objavio je CEMI.

U Domu Vojske CG - Muzički centar u Podgorici na biračkom mjestu broj 68, knjiga sa imenima birača je na kratko iznešena iz zgrade gdje se glasanje odvija.

„Sveti Stefan, Budva, Biračko mjesto broj 3- policijski automobili patroliraju neposredno oko biračkog mjesta, a u krugu manjem od 100 m udaljenosti od biračkog mjesta nalazi se najmanje 10 uniformisanih pripadnika policije“, navela je Bjelić.

 U Nikšiću, Bulevar 13 Jul, na biračkom mjestu 15 Cemi je evidentirao neodržavanje fizičke distance i gužvu na biračkom mjestu, što predstavlja kršenje mjera NKT-a i Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

U Podgorici, Zlatica, OŠ "Dragiša Ivanović" na biračkom mjesti 24 Cemi javlja da je lice koje je umrlo upisano  u birački spisak. Birački odbor je sačinio zapisnik. Veći broj birača fotografiše svoj glasački listić, što predstavlja kršenje člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

U Nikšiću na biračkom mjestu na Fakultetu za sport-Prilikom identifikacije se od birača ne traži da skinu masku kako bi se utvrdilo da je osoba koja glasa zaista osoba sa lične karte. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama o uređenju i epidemiološke zaštite biračkog mjesta - saopšteno je iz CEMI-ija.
Na biračkom mjestu 24 JU OŠ Milija Nikčević – Birač je ostavio vidljiv svoj izbor glasanja, iako su članovi BO zahtjevali da se vrati u glasačku kabinu da to ispravi, ona to nije uradila, nego ispred glasačke kutije. Listić nije proglašen nevažećim - kažu iz Cemi-ja.
U PodgoricI, bm 74 JU OŠ Oktoih - Birač izvadio telefon da slika glasački listić. Listić poništen. Na ovaj način birač povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim - ocjenjuju iz Cemija.

U Podgorici na biračkom mjestu 69-C OŠ Vuk Karadžić - Od samog otvaranja generalno se ne poštuje pravilo dva metra distance ispred i u biračkom mjestu. Velike su gužve i Birački odbor ne rješava situaciju. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama o uređenju i epidemiološkoj zaštiti BM - navode iz Cemija.

U Andrijevici na biračkom mjestu Trepča 22, glasač je slikao listić i glasno rekao koga glasa. Listić nije poništen, čime je prekršen član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika - navode iz Cemija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.