Dozvoljen izlazak iz karantina ili samoizolacije radi glasanja, omogućeno glasanje u bolnici
Ilustracija

Naredba Ministarstva zdravlja

Dozvoljen izlazak iz karantina ili samoizolacije radi glasanja, omogućeno glasanje u bolnici

Birači koji su, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u karantin ili samoizolaciju moći će da 30. avgusta privremeno izađu radi glasanja na biračkom mjestu, samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i dr.), u skladu sa preporukama Državne izborne komisije sadržanim u Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača - navodi se u naredbi Ministarstva zdravlja.

"Uvažavajući odluku Ustavnog suda, a na predlog Instituta za javno zdravlje da svi birači koji žele da ostvare biračko pravo, to mogu i da učine uz pune mjere zaštite od prenosa zaradne bolesti novog koronavirusa, Ministarstvo zdravlja donijelo je Naredbu kojom se na bliži način uređuju ostvarivanja biračkog prava za određene kategorije stanovništva", navodi se u saopštenju.

Naime, radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva od novog koronavirusa tokom sprovođenja izbora odbornika u skupštine opština: Andrijevica, Budva, Gusinje, Kotor i Tivat i poslanika u Skupštinu Crne Gore, u nedjelju 30. avgusta 2020. godine, u periodu od 7 do 20 časova, moraju se preduzeti dodatne mjere zaštite birača.

"Birači koji su, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u karantin ili samoizolaciju prilikom ulaska u Crnu Goru ili zbog sumnje da su bili u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti mogu da izlaze iz karantina ili porodičnog smještaja ili drugog objekta, radi glasanja na biračkom mjestu, samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i dr.), u skladu sa preporukama DIK-a sadržanim u Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Birači koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u karantin ili samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti mogu samo da glasaju putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra i dr.), u skladu sa Preporukama DIK-a.

"Povjerenici za glasanje van biračkog mjesta prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma gore navedene kategorije birača, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske i rukavica i jednokratne prekrivke za odijelo i dr.), u skladu sa Preporukama DIK-a, naglašava se u saopštenju i dodaje da su povjerenici prilikom povratka na biračko mjesot dužni da se pridržavaju gore propisanih mjera.

Birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije novim koronavirusom, koji glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze na bolničkom liječenju, dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i dr.), u skladu sa Preporukama DIK-a.

"Povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma gore navedenih birača, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitnog odijela, visoko filtracione maske, vizira, rukavica, adekvatne obuće ili zaštite za obuću i dr.). Povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma ove kategorije birača u zdravstvenoj ustanovi, dužni su da postupaju u skladu sa propisom kojim se uređuje način i postupak sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, a po uputstvima prisutnog zdravstvenog radnika", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Birači koji se nalaze u bolnici radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom novim koronavirusom, koji glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze, dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i dr.).

"Povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma gore nadevenih birača, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitnog ogrtača/mantila, visoko filtracione maske, rukavica i dr.), u skladu sa Preporukama DIK-a", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da nepostupanje po ovim mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti.

"Zadužuju se nadležni državni organi da pojačaju kontrolu poštovanja mjere samoizolacije, u skladu sa ovom naredbom i rješenjima sanitarne inspekcije", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.