Nakon slučaja ranjenog srnadaća pisali Simoviću: Zabranite lov na dvije godine, ili dajte ostavku
Ranjeni srndać, foto: PV Informer

Mitrović, NVO Breznica

Nakon slučaja ranjenog srnadaća pisali Simoviću: Zabranite lov na dvije godine, ili dajte ostavku

"Gotovo da je nemoguće svjedočiti o svim nepočinstvima i kriminalu koja su počinjena poslednih godina i koja se i dalje čine od strane neodgovornih pojedinaca kojih je očigledno, iz dana u dan sve više. Poslednji primjer masakra i iživljavanja nad iznemoglom i ranjenom, zakonom zaštićenom divljači u mjestu Kosanica, nadomak Pljevalja, samo je nastavak kriminalnih aktivnosti pojedinih članova lovačkih društava i pokazuje pravu sliku ekološke države i licemjera onih koji su odgovorni za ovakvo, potpuno haotično stanje u oblasti lovstva", smatra Milorad Mitrović, izvršni direktor NVO Ekološko društvo "Breznica".

Podsjeća da je juče u jutarnjim časovima na lokalnom putu Kosanica-Glibaći u mjestu Paćevina, pronađen ranjeni srndać, starosti oko četiri godine, koji je ranjen vatrenim oružjem. Na njemu su bila dva lovačka kera koji su ga živog komadali, da bi zatim pobjegli u šumu. Postoje i fotografije kerova sa lica mjesta kod nadležnih u lovačkoj organizaciji, ali i u policiji u Pljevljima.

"Nakon eskalacije krivolova na području cijele Crne Gore poslednjih godina (obezglavljivanja Srna na Goliji, komadanje živog Srndaća od strane lovačkih kerova u mjestu Gusino brdo, ubijanja Divokoza u kanjonu Tare, izivljavanja nad ranjenim srndaćem u Kosanici i sl.)  najmanje što očekujemo od Ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja godpodina Milutina Simovića, je da hitno reaguje na poslednji slučaj krivolova, da oduzme gazdovanje lovištem,  pokrene krivične i druge postupke protiv svih onih, koji su zarad ličnih interesa zloupotrijebili svoj položaj i koji svojim činjenjem ili nečinjenjem nanose nenadoknadivu i nepopravljivu štetu Crnoj Gori i njenim građanima", navodi se u saopštenju Mitrovića.

„Gospodine Simoviću, ponovo od Vas tražimo da donesite odluku da se u Crnoj Gori potpuno zabrani lov na period od najmanje dvije godine, po uzoru na Republiku Albaniju, koja je zbog eskalacije krivovolova odlučila da na ovaj period zaštiti divljač od istrebljenja. Za vrijeme zabrane bi trebalo da se oblast lovstva i gazdovanje sa divljači potpuno i adekvatno uredi i da se obezbijede bar minimalni uslovi za primjenu Evropskih propisa i standarda, ili ako niste kadri da to uradite, podnesite ostavku na mjesto koje zauzimate u tom resoru", naveo je Mitrović.

Što se tiče poslednjeg slučaja krivolova u mjestu Kosanica, iz NVO Ekološko društvo "Breznica" traže od ODT Pljevlja, CB Pljevlja da javnosti saopšte imena počinilaca ranjavanja i iživljavanja nad ranjenim Srndaćem.

"Jer znamo da se zna ko je krivolovio toga dana na tom području, kao što je poznato i to, ko je vlasnik lovačkih pasa koji su “komadali” ranjenu životinju, pored puta Kosanica – Paćevina."                                                                                                                                                                                    

Mitrović ističe da godinama unazad ukazuju na potpuno bezakonje i zloupotrebe u oblasti lovstva u Crnoj Gori i pokušavaju da na taj način skrenu pažnju javnosti na uništavanje divljači na cijelom prostoru Crne Gore, ali očigledno uzalud.

"I dok se mi borimo protiv ovakvih nedjela u međuvremenu su mnoge životinjske vrste nestale usljed nekontrolisanog odstrijela ili nakon katastrofalnih požara, gdje su desetkovana staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Jedan broj divljih životinja koji se nalazi na Evropskim crvenim listama ugroženih vrsta i čija je populacija svedena na biološki minimum, je nestala sa naših prostora zahvaljujući nekontrolisanom krivolovu i besomučnom ubijanju od strane nesavjesnih članova (krivo)lovačkih družina.  Prinuđeni smo da organizujemo humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu svježeg mesa u marketima, Franca, Laković, Voli ili nekim drugim mesarama i marketima te da na taj način da obezbijedimo i finansiramo od 5 do 10 kilograma mesa, očigledno gladnim krivolovcima, koje namjeravamo da kroz projekat “Hranilice za lovce -  mesare” podijelimo, da bi oni za uzvrat prestali da ubijaju, muče i zlostavljaju životinje koje su prema našem važećem zakonodavstvu na svakom mjestu i u svako vrijeme zakonom zaštićene", kaže Mitrović.                                    

Staviti pod kontrolu lovačko oružje

Iz NVO su pozvali ministra MUP-a Mevludina Nuhodžića, ministarku Javne Uprave Suzanu Pribilović,  "da nalože provjeru legalnosti lovačkog oružja, njegovu brojnost i vlasništvo, jer je učestala pojava da je ogroman broj ovog oružja u posjedu građana, koji nisu članovi lovačkih organizacija, a posjeduju i koriste ovo oružje sasvim legalno jer im JU produžava dozvole za držanje i nošenje oružja, bez ranije provjere Kaznene evidencije, ljekarskih uvjerenja ili članstva u LD".

"Imamo slučajeve da Lovačko društvo ima 400 ili 500 članova u jednoj opštini, a registrovanog lovakog oružja u istoj toj opštini, ima preko dvije i po hiljade?!Pouzdano znamo i imamo dokaze za to na osnovu istraživanja koje smo sporovodili, da jedan broj građana koji posjeduju lovačko ili drugo oružje, imaju medicinske dijagnoze i liječe se od teških  psihičkih poremećaja i oboljenja kod svojih ljekara, a kao takvi su nesmatano dobili odobrenje za posjedovanje ili nošenje lovačkog ili drugog oružja?!Tražimo i da se zabrani svaki uvoz lovačkog oružja u Crnu Goru do normalizacije stanja u blasti lovstva i divljači, čija je brojnost populacije dovedena do ivice istrebljnja i potpunog biološkog nestanka", zaključuje Mitrović u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.