Kina odobrila testiranje vakcine na ljudima
Ilustracija

Testiranje na majmunima dala pozitivne rezultate

Kina odobrila testiranje vakcine na ljudima

Kina je odobrila testiranje na ljudima potencijalne vakcine protiv koronavirusa koja je kultvisana u ćelijama insekata, objavila je lokalna vlast u jugozapadnom gradu Čengdeuu.

Kina se nalazi usred globalne trke za razvoj isplative vakcine, u svrhu zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Korištenje ćelija insekata za razvoj proteina za vakcinu protiv koronavirusa, prvo u Kini, moglo bi da ubrza proizvodnju na veliko, rekla je gradska vlast u Čengdeuu u najavi na društvenoj mreži "WeChat", prenosi Hina.

Vakcina koju je proizvela bolnica Zapadna Kina pri univerzitetu Sičuan u Čengdeuu, odobrila je Nacionalna uprava za medicinske proizvode, kako bi ušla u fazu kliničkog ispitivanja, pisalo je u najavi.

Testiranje na majmunima pokazalo je da vakcina prevenira SARS-CoV-2 zarazu bez vidljivih nuspojava.

Kineski naučnici već vode istraživanja bar još osam potencijalnih vakcina protiv koronavirusa koja se nalaze u različitim stadijima kliničkih ispitivanja. 

Strane kompanije, poput njemačke "BioNTech" i američke "Inovio Pharma", takođe sarađuju sa lokalnim kompanijama kako bi testirale svoje eksperimentalne vakcine u Kini. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.