Džaferi reizabran za predsjednika parlamenta SJ. Makedonije
Ilustracija

Džaferi reizabran za predsjednika parlamenta SJ. Makedonije

Dosadašnji predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, ponovo je danas izabran na tu dužnost.

Džaferi je izabran sa 62 glasa poslanika nove parlamentarne većine u kojoj su koalicija SDSM "Možemo", DUI i Demokratska partija Albanaca, dok su protiv glasali 43 poslanika opozicije.

Poslanici najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE odmah nakon glasanja napustili su salu. Protiv su glasala i dva poslanika "Levice", dok poslanici opozicionih albanskih partija Alijansa za Albance i Alternativa nijesu prisustvovali glasanju.

Talat Džaferi je bio predsjednik Sobranja u prethodnom parlamentarnom sastavu od 27. aprila 2017, kao prvi Albanac na tom mjestu od osamostaljenja zemlje.

Sjednica parlamenta Sjeverne Makedonije, na kojoj je ponovo izabran za predsjednika, počela je oko 13 sati, a završena oko 18 časova.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula koalicija SDSM "Možemo" osvojila je 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 u parlamentu sa 120 mjesta.

Najveća albanska partija DUI ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance - Alternativa 12, partija "Levica" dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.