Mutacije koronavirusa mogu biti
Ilustracija

Singapurski epidemiolog

Mutacije koronavirusa mogu biti "pozitivne", virusu nije cilj da ubije domaćina

Mutacija novog koronavirusa koja je sve češći u Evropi, a nedavno je otkrivena i u Maleziji vjerovatno je zaraznija, ali čini se i manje smrtonosna, smatra dr Pol Timbia, ugledni singapurski specijalista za zarazne bolesti.

Dr Timbia je viši savjetnik Nacionalnog univerziteta u Singapuru i predsjednik Međunarodnog društva za zarazne bolesti sa sjedištem u SAD kaže da je mutacija D614G otkrivena i u Singapuru.

Doktor je rekao da postoje dokazi prema kojima se širenje mutacije D614G u Evropi poklopilo sa padom stope smrtnosti, što bi, po njegovom mišljenju moglo ukazati na to da je ona manje smrtonosna.

On dodaje da mutacija vjerovatno neće uticati na djelotvornost potencijalne vakcine, uprkos suprotnim upozorenjima nekih zdravstvenih stručnjaka.

"Možda je dobra stvar da je virus zarazniji, ali je istovemeno manje smrtonosan", rekao je dr Timbia za Rojters uz objašnjenje da većina virusa obično postaje manje virulentna nakon mutacije, prenosi Hina.

"U "interesu" virusa je da zarazi što više ljudi, ali ne i da ih ubije, jer virus zavisi od svog "domaćina" na čije ćelije se pričvršćuje. S obzirom na to da sami nemaju ćelijske djelove, u potpunosti zavise od mehanizma stvaranja energije i bjelančevina ćelija domaćina", rekao je doktor.

Naučnici su mutaciju otkrili još u februaru, kada je, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kružila Evropom i Amerikom. SZO je izvijestila i da nema dokaza da je mutacija rezultirala težim oblikom bolesti.

Malezijski glavni direktor za zdravstvo Nor Hišam Abdulah pozvao je na veći oprez, jer su vlasti otkrile dva žarišta sa mutacijom koronavirusa D614G.

Nor Hišam je rekao da smatra da je novootkriveni soj 10 puta zarazniji i da vakcine na kojima se trenutno radi možda neće biti djelotvorne protiv te mutacije, ali dr Timbia tvrdi da takve mutacije najčešće ne mijenjaju virus u dovoljnoj mjeri da bi potencijalne vakcine u njihovom slučaju bile manje djelotvorne.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.