SAD uhapsile bivšeg agenta zbog špijunaže
Centralna obavještajna agencija

Povjerljive informacije odavao Kini

SAD uhapsile bivšeg agenta zbog špijunaže

Bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Aleksander Juk Čing Ma (67) uhapšen je po optužbama da je, zajedno sa rođakom koji je takođe radio u CIA, špijunirao za Kinu, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD. Preti mu doživotni zatvor.

On je uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica u petak. Optužen je da je odavao povjerljive informacije nacionalne odbrane SAD kineskim obavještajcima, prenosi BBC.

Hapšenje Maa se dešava u trenutku sve većih tenzija između Vašingtona i Pekinga. On bi danas trebalo da se pojavi pred sudom, i ako bude osuđen, čeka ga maksimalna kazna doživotnog zatvora.

To je poslednji u nizu slučajeva špijunaže protiv SAD.

"Trag kineske špijunaže je dug, i nažalost, povezan sa bivšim američkim obaveštajcima koji su izdali svoje kolege, svoju zemlju i liberalne demokratske vrednosti, kako bi podržali jedan autoritaran komunistički režim. Da li odmah, ili mnogo godina pošto su pomislili da su se izvukli, pronaći ćemo te izdajnike i privesti ih pravdi", saopštio je pomoćnik ministra pravde za nacionalnu bezbednost, Džon Demers.

Šta se zna o Mau

Ma je naturalizovani američki građanin, rođen u Hongkongu, a za CIA je počeo da radi 1982. godine.

Tužilaštvo navodi da je CIA napustio sedam godina kasnije, i radio je u kineskom gradu Šangaju, pre nego što se preselio na Havaje 2001.

Američki organi terete Ma i njegovog rođaka da su špijunirali za Kinu više od deset godina, u okviru šeme koja je započela sastancima u Hongkongu, u martu 2001.

Bivši službenici CIA optuženi su da su kineskoj obavještajnoj službi odavali informacije "o osoblju CIA, njenim operacijama i metodama tajne komunikacije".

Dio jednog njihovog sastanka u Hongkongu snimljen je, a na video snimku se vidi kako Ma broji 50.000 dolara u kešu, naknadu za tajne koje je odao, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD.

Dok je živeo na Havajima, prema sudskim dokumentima, dobio je premještenje u Federalnom istražnom birou (FBI) 2004. u Honoluluu kao prevodilac pojverljivih ugovora. Optužen je da je krao dokumenta koja su imala oznaku "strogo povjerljivo".

BBC navodi da nije poznato zašto je bilo potrebno toliko vremena da Ma bude uhapšen.

Njegov rođak, čije ime nije objavljeno, a sa kojim je, prema tvrdnjama američkog tužilaštva, Ma sarađivao u špijunaži, sada ima 85 godina. On je, takođe, naturalizovani američki građanin, rođen u Šangaju.

Prema sudskim dokumentima, tužilaštvo nije tražilo nalog za njegovo hapšenje, jer pati od teške "kognitivne bolesti".

Zašto rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga?

Odnosi SAD i Kine su dostigli najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija. Dvije strane su u trgovinskom ratu od 2018. godine, a ranije ovog mjeseca američki predsjednik Donald Tramp zapretio je da će zabraniti popularnu kinesku aplikaciju TikTok.

Vašington i Peking se, takođe, spore zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbjednosti, koji je Kina uvela u Hongkongu.

SAD, takođe, posljednjih godina optužuju Kinu i za ekonomsku špijunažu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.