CPC: Srpska crkva bjesni i truje narod mržnjom
Mitropolit Mihailo

CPC: Srpska crkva bjesni i truje narod mržnjom

"Srpska crkva bijesni i truje javnost mržnjom, nezadovoljna Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je temelj pravne osnove, a koji će je lišiti ekskluzivnog statusa u zemlji", saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve(CPC).

Ističu da je Srpskoj crkvi pošlo za rukom da je zaslijepi zlokobnom svetosavskom ideologijom koju im popovi tumače kao vjeru i vjerske istine.

"Njeni konzumenti identifikuje se s ciljevima formulisanim 1942. u Šahovićima, svetosavskom kongresu u selu Ba 1944. godine i u programskom djelu “Homogenoj Srbiji” Stevana Miljevića. Politički su podržani od velikosrpskih stranaka koje su četništvo transformisle u kult kojega njeguje cijela opozicija. Kao posljedicu takve politike imamo grafite mržnje u Beranama uperene protiv Bošnjaka i uopšte muslimana", navode iz CPC.

Dodaju da su svojevremeno na isti način poruke slične sadržine slate i Crnogorcima i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"U oba slučaja prizivali su najstrašnije zlo u obliku četničkoga pokreta, da se zločinima javno očituje. Beranskim poručuju da treba ponoviti kolosalne zločine protiv muslimana izvršene u februaru 1942. godine, kada su Đurišićeve trupe poklale i na druge načine ubile 9.500 stanovnika Sandžaka islamske vjeroispovijesti. U slučaju Berana to je zastrašujuća poruka koja mora dobiti razrješenje u sudskoj proceduri, njeni javni promoteri moraju biti primjereno kažnjeni, ideologija javno osuđena a inspiratori izvedeni pred pravosudne organe i sud domaće i međunarodne javnosti. Na redu su najviše političke i pravosudne državne adrese”, zaključuju iz CPC.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.