Dubai

Na ovom aerodromu psi će vas testirati na koronu

Već mjesecima se priča o psima koji potencijalno mogu da otkriju koronavirus, a aerodrom u Dubaiju među prvima u svijetu uveo je pse koji mogu da namirišu koronavirus.

Odabranim putnicima zdravstvena uprava u Dubaiju uzimaće bris, a nakon vađenja brisa psi će biti postavljeni u izolacionu sobu, gdje će njuškati više uzoraka, piše portal Onemileatatime.

Ako nanjuše tragove koronavirusa, trenirani su da sjednu, objašnjava ovaj portal kako tačno funkcioniše proces sa ovim posebno obučenim psima.

Psi su očigledno mogli da identifikuju one koji imaju koronavirus sa 92 odsto tačnosti, a u ovom slučaju rezultati su dostupni u roku od nekoliko minuta, jer nema posebnih laboratorija u kojima se uzorci moraju poslati.

Aerodrom sada zahtijeva da se svi putnici koji prolaze kroz aerodrom testiraju prije putovanja, a oni koji ulaze u Dubai iz područja visokog rizika takođe će morati ponovo da se testiraju po dolasku.

Psi su samo zamišljeni kao dodatni sloj zaštite i ne zamjenjuju testiranje, a ovo je relativno brz test koji se može obaviti na putnicima.

Psi na ovom aerodromu sada njuškaju briseve uzete od putnika kako bi utvrdili da li u njihovom mirisu postoje tragovi koronavirusa. Rezultati ispitivanja se vraćaju za nekoliko minuta i očigledno su 92% tačni, a ta tačnost je dobra kada uzmete u obzir da je ovo samo brz test, ali to je daleko od konačnog.

Iako Dubai već ima stroge zahtjeve za testiranje, ovo je dodatni nivo zaštite, ipak trebalo bi uzeti u obzir i da će pas pogrešno shvatiti miris skoro svaki deseti put, te nije jasno šta se dešava sa putnicima u tim slučajevima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.