Ovih 5 stvari uradite ako vas nešto ubode u prirodi
Ilustracija

Ovih 5 stvari uradite ako vas nešto ubode u prirodi

Komarci izazivaju posebnu pažnju, jer prenose infekciju virusa sisanjem krvi čovjeka i životinja. Međutim, to ne rade svi.

To zapravo radi zaražena ženka koja polaže jaja u vlažnu zemlju, dok se mužjak hrani biljnim sokovima i posle oplodnje brzo ugine.

Ona prilikom uboda izlučuje sadržaj svojih pljuvačnih žlijezda, koji sprečava zgrušavanje krvi. Crvenilo i otok na koži su posledica alergijske reakcije organizma, upravo na proteine pljuvačnih žlijezda. U uobičajenim okolnostima, svrab i druge promjene na koži traju najduže dva dana.

Ponekad, posebno kod djece, može da se pojavi i ozbiljna alergijska reakcija u vidu otoka i crvenila.

Antihistaminici se koriste samo u jednom slučaju.

Može da se javi i uvećanje limfnih žlijezda ili temperatura. U takvoj situaciji treba da se primjene antihistaminike kreme kao i antihistaminske preparate za oralnu upotrebu.

Stariji od 60 godina sa hroničnim bolestima mogu da dobiju upalu mozga.

’’Kod jednog procenta zaraženih može da se javi i klinička slika upale mozga, poznate kao meningoencefalitis’’ kaže za Večernje novosti dr Aleksandar Adamović, dermatolog.

Obično se javlja kod starijih od 60 godina koji imaju prateće hronične bolesti. Zato su važne preventivne mjere - postavljanje mreža na prozorima, nošenje dugačkih rukava, nogavica i kapa.

Stavite hladan oblog ili led na lijevu šaku i popijte antihistaminik.

Kada boravite u prirodi ne stavljajte parfem i ne nosite garderobu jarkih boja, jer to insekte privlači. Na otvorenom treba da nosite odjeću dugačkih rukava, pantalone sa nogavicama, zatvorenu obuću, a ne papuče.

Nosite dugačke rukave i zatvorenu obuću.

Osobe koje su znaju da su sklone alergijama ne treba da budu same prilikom planinarenja, vožnje čamcem i plivanja, jer im može da zatreba pomoć.

Kod uobičajenih reakcija možete i sami sebi da pomognete:

1.Na mjesto uboda sklonite žaoku da se otrov dalje ne širi.

2.Ne stiskajte mjesto ujeda, jer će otrov ući dublje u organizam.

3.Mjesto uboda operite i stavite antiseptik.

4.Nanesite krem sa hidrokortizonom i sterilan zavoj.

5.Ako ima otoka stavite led ili hladan oblog i uzimajte antihistaminik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.