Erdogan se oglasio na Tviteru

Predsjednik Turske objavio pjesmu o Aja Sofiji, na listi izvođača i jedan iz BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan podijelio je na svom Tviter nalogu spot i pjesmu o Aja Sofiji, koju je nedavno Ukazom ponovo pretvorio u džamiju.

Pjesma je na devet jezika, a među izvođačima je i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Pored pjevača iz BiH, o Aja Sofiji pjevaju i na kirgiskom, albanskom, arapskom, azerbejdžanskom, kurdskom, bengalskom, turskom i svahili jeziku, prenosi B92.

Turski predsjednik je 10. jula potpisao Ukaz kojim se Aja Sofija ponovo pretvara u džamiju.

Aja Sofija je spomenik svjetske kulturne baštine i mnoge zemlje svijeta su apelovale na Tursku da ne učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog svijeta i Turske.

Izgrađena u šestom vijeku za vrijeme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prijestonica Osmanske imperije.

Nakon što je pretvorio Aja Sofiju u džamiju Erdogan je i obišao ovu čuvenu građevinu kako bi se uvjerio kako teku radovi na realizaciji Ukaza.

Prva muslimanska molitva planirana je za 24. jul, a Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je da će hrišćanski mozaici na zidovima biti tokom molitve prekriveni zastorima.

Turske vlasti su obećale da će Aja Sofija, osim za muslimanske vjernike, biti otvorena za sve posjetioce i turiste, a svi mozaici će ostati nepokriveni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.