Brisel skinuo Crnu Goru i Srbiju sa liste bezbjednih zemalja zbog pogoršane epidemiološke situacije
ilustracija

Na najmanje dvije sedmice

Brisel skinuo Crnu Goru i Srbiju sa liste bezbjednih zemalja zbog pogoršane epidemiološke situacije

Ambasadori zemlja članica EU 27 skinuli su Crnu Goru i Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dvije nedelje, objavio je Tanjug.

 

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Savjeta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska bezbjednih zemalja predložila je u ponedeljak kasno uveče Njemačka, koja predsjedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Zvaničnici ranije su rekli da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Mađarska je krajem prošle nedelje najavila da od sjutra, 15. jula, uvodi dvonedeljni karantin za putnike iz Srbije koji ulaze na teritoriju te zemlje.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav predlog nije iznesen. Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog predloga za Izrael, Libiju i Jordan.

Posle uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj, prenosi N1.

Evropske diplomate su za Rojters kazale da se uvrštavanje SAD na listu bezbjednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.