KotorArt Don Brankovi dani muzike započinju svoje programe 15. jula, Betoven predviđen za kraj
Foto: KotorArt

Za malo vedriju, humaniju i ljepšu svakodnevnicu

KotorArt Don Brankovi dani muzike započinju svoje programe 15. jula, Betoven predviđen za kraj

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine planiraju da započnu svoje programe u srijedu, 15. jula, kada bi publika u Kinu Boka imala prilike pogledati filmsko ostvarenje njemačke medijske kuće Dojče Vele, kazali su iz PR Službe Festivala.

Dokumentarni film pod nazivom „Simfonija svijeta“, je, kako navode, jedinstveno dokumentarno ostvarenje koje govori o snazi i univerzalnosti jezika muzike i njegovih jakih poruka razumljivih na svim meridijanima svijeta, bez obzira na kulturološke, vjerske, nacionalne, ideološke, geografske i bilo koje druge različitosti.

U konkretnom slučaju, kako su kazali, radi se o čuvenoj Betovenovoj Devetoj simfoniji i njenim višestrukim značenjima.

Partner ovog projekta je kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković”.

"Naš tradicionalno svečani koncert otvaranja Festivala, na koji smo već navikli mnogobrojnu publiku, pomjerili smo za avgust, odgovorno postupajući prema trenutoj situaciju i poštujući sve mjere NKT-a, reagujući na sve izazove odgovorno i brzo", saopštili su oni.

Koncerte planiraju da organizuju u potpuno kontrolisanim uslovima, u kojima mogu da sprovode sve mjere predostrožnosti koje propisuje NKT.

U vremenu kada cijeli svijet, uključujući i njihovo društvo, prolazi kroz period neizvjesnosti i nesigurnosti u mnogim aspektima života, žele da pruže dio onoga što mnogi zovu “hranom za dušu”, i makar malo svakodnevne radosti koje su do nedavno krasile njihov svakodnevni život. Doživljavaju da je mentalno i duhovno zdravlje jednako bitno kao i ono fizičko, a umjetnost je uvijek, što je dokazano mnogim primjerima iz prošlosti, pomagala u prevazilaženju mnogih teških perioda u istoriji čovječanstva.

"Nadamo se da će naši događaji lokalnom stanovništvu pružiti malo vedriju, humaniju i ljepšu svakodnevnicu, utjehu i potvrdu da smo vezani posebnim nitima, čak i onda kada se ne smijemo zagrliti zbog mjera distance, kada se ne možemo prepoznati, zbog nošenja zaštitne maske, ili kada smo u karantinu, čuvajući druge od sebe. Umjetnost muzike je jedna od tih niti", poručuju.

Naveli su da su KotorArt Don Brankovi dani muzike svoju publiku navikli da već u martu mjesecu mogu dobiti informacije o programu za predstojeće ljeto.

"Ove godine, uslijed vanrednih okolnosti, molimo našu publiku da prati zvanični sajt Festivala, www.kotorart.me kao i društvene mreže - Facebook i Instagram stranice, gdje ćemo objavljivati moguće, da ne kažemo - vjerovatne izmjene programa", ističu.

Festival je oformio nekoliko timova koji pomno prate preporuke NKT-a i prilagođavaju svaki aspekt festivala istim.

Program svečanog otvaranja festivala, kako ocjenjuju, planiran za 14. jul, planiraju kao završnicu ovogodišnje manifestacije.

Obzirom da je i to veče u potpunosti posvećeno Betovenu, vjeruju da će to da bude lijep festivalski okvir za ipak dostojanstveno obilježavanje njegovog 250. rođendana.

"U susret tom jubileju, kao i suočeni sa izazovima života, pozicije i poruka umjetnosti u ovom nesvakidašnjem trenutku u kom se cijeli svijet zadesio, festival priprema dodatne aktivnosti i programske cjeline o kojima ćemo uskoro obavijestiti javnost", dodaju iz PR službe Festivala.

KotorArt Kotorski Festival Pozorišta za djecu otpočeo je svoje programe u Kotoru.

"Sve predstave koje okupljaju veći broj djece i roditelja u publici su odložene za avgust, ali prateći programi i radionice sa djecom iz Kotora su pokrenute, na veliku radost djece, koja sjajno reaguju u novim okolnostima, brzo se prilagođavajući njihovoj „novoj stvarnosti“", zaključili su iz PR Službe Festivala.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.