Njemačka vojska obučava pse da detektuju koronavirus kod ljudi, istraživači optimistični
Ilustracija

Njemačka vojska obučava pse da detektuju koronavirus kod ljudi, istraživači optimistični

Njemačka vojska obučava pse za otkrivanje nove vrste koronavirusa kod ljudi, piše njemački magazin Der Spiegel.

U okviru projekta koji zajednički sprovode njemačka vojska i Fondacija Veterinarskih fakulteta u Hanoveru, stručno osoblje obučava pse u Centru za obuku pasa u gradu Ulmenu kako bi u ljudskoj pljuvačci mogli da detektuju koronavirus,prenosi N1.

U obuci učestvuje ukupno deset pasa - njemačkih ovčara, španijela i retrivera.

Ideja za projekat pojavila se budući da ovi psi ne samo da mogu da otkriju eksploziv ili drogu iz molekularnog sastava mirisa, već i osjetiti razne vrste tumora i hipoglikemiju kod dijabetičara.

Njemački istraživači, uključeni u ovo istraživanje, optimistični su i očekuju na kraju pozitivan ishod projekta.

Iz Centra za obuku pasa kazali su da sve ide po planu i da se projekat provodi uspješno, napominjući da će dosta konkretnije rezultate imati u narednih nekoliko sedmica.

Najmanje 300 njemačkih vojnih pasa širom svijeta koristi se za otkrivanje eksploziva, droga i minskih sredstava.

Ipak, kako su pokazale dvije naučne studije, postoji rizik da se i psi inficiraju budući da, iako u dosta rijetkim slučajevima, kućni ljubimci takođe mogu da se zaraze virusom preko ljudi.

Osim u Njemačkoj, pse u još nekim zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, Finska i Velika Britanija, obučavaju za otkrivanje COVID-19. Osim putem pljuvačke, virus se može detektovati i pomoću urina i znoja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.