Fon der Lajen zakazala mini-samit s ciljem da podstakne dogovor o paketu za oporavak EU
Ursula fon der Lajen

Od posledica pandemije koronavirusa

Fon der Lajen zakazala mini-samit s ciljem da podstakne dogovor o paketu za oporavak EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je za sledeću nedjelju zakazala mini-samit s ciljem da podstakne dogovor o paketu za oporavak EU od posledica pandemije koronavirusa.

Na samit 8. jula Fon der Lajen je pozvala predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, Angelu Merkel, kancelarku Nemačke, zemlje koja trenutno predsjedava EU, i predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, saopštila je Evropska komisija.

"Naša zajednička odgovornost je da bez odlaganja završimo taj paket za oporavak i pokažemo svim Evropljanima da je Unija spremna da radi u korist svih", istakla je predsjednica Komisije.

Kako je dodala, postizanje brzog i ambicioznog sporazuma o paketu za oporavak narednih nedjelja biće prvi prioritet EU.

Lideri EU srešće se 17-18. jula prvi put od izbijanja pandemije lično kako bi razmotrili paket za oporavak EU, uključujući dugoročni budžet od 1,1 hiljadu milijardi evra i privremeni instrumet od 750 miliona za borbu sa posledicama Kovid-19.

Cilj mini-samita je da se prije toga dođe do jedinstva i obezbijedi da lideri 27 članica postignu sporazum.

Inače, istog dana kada se održava mini-samit, kancelarka Merkel u Briselu će predstaviti agendu njemačkog predsjedavanja EU u Evropskom parlamentu.

Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.