Njemačka preuzima kormilo EU od 1. jula, želi Evropu da opet učini snažnom
Angela Merkel

Merkelova o krizi koju je izazvao koronavirus

Njemačka preuzima kormilo EU od 1. jula, želi Evropu da opet učini snažnom

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da Berlin tokom predsjedavanja EU, od 1. jula, želi da "zajedničku Evropu" ponovo učini snažnom.

Angela Merkel je, u nedeljnoj video-poruci, naglasila da je prevazilaženje pandemije koronavirusa i njenih posljedica ključni zadatak njemačkog predsjedavanja.

Ukazala je da je moto predsjedavanja "Evropu ponovo učiniti snažnijom", i upravo će na tome, kako je istakla, raditi svom snagom, prenosi Tanjug.

Pandemija, prema njenim riječima, nije odnijela samo na stotine hiljade života u Evropi, već je i ograničila ključna evropska dostignuća, kao što su sloboda kretanja i otvorene granice.

Najavila je da će podržati svom snagom predsjednika Savjeta EU Šarla Mišela u naporima da se što prije postigne dogovor o novom budžetu i usvojene mjere obnove, kako bi evropska privreda mogla ponovo da raste, a socijalno jedinstvo da se očuva.

Istakla je da je svjesna velikih očekivanja od njemačkog predsjedavanja EU.

"Želimo ta očekivanja da opravdamo time što ćemo se zalagati da svi zajedno dobro izađemo iz krize i da se svi u Evropi pripremimo za budućnost", poručila je Merkelova.

Navela je da su tri ključna izazova sa kojima se suočava EU.

"Prvo je postizanje 'klimatske neutralnosti', kako bi se usporile klimatske promjene. Drugi cilj je digitalni suverenitet, jer su posljednji dani i nedelje pokazali koliko može biti korisna digitalizacija u našoj svakodnevnici i koliko je Evropa zavisna u toj oblasti. Treće je da EU mora biti djelotvornija spolja, kako bi branila evropske vrednosti i interese u svijetu", objasnila je Merkelova.

Podsjetila je još jednom da je neophodno poštovati potrebne mjere u suzbijanju daljeg širenja koronavirusa - distanca, maska i pranje ruku - te je zatražila korišćenje aplikacije za upozoravanje.

"Svaki pojedinac ima odgovornost. Shvatite ovo ozbiljno, jer jeste ozbiljno. Opasnost od virusa je i dalje ozbiljna", podvukla je njemačka kancelarka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.