Predsjednik Burundija preminuo od posljedica koronavirusa?
Pjer Nkurunziza

Zvanične vlasti saopštile da je u pitanju srčani udar

Predsjednik Burundija preminuo od posljedica koronavirusa?

Pjer Nkurunziza (55), predsjednik Burundija iznenada je preminuo prošle sedmice, a vlada Republike Burundi objavila je da je predsjednik u odlasku umro od srčanog udara.

Međutim, tek nekoliko dana nakon njegove smrti, brojni mediji su objavili nezvanične informacije da je Nkurunziza navodno umro od virusa korone.

BBC je među prvim svjetskim medijima koji je prenio da su u lokalnim medijima objavljeni izvještaji o tome da je umro nakon što se zarazio virusom koji hara svijetom, međutim, BBC naglašava da te informacije nisu potvrđene.

"Nkurunziza se počeo osjećati loše nakon što je bio na odbojkaškoj utakmici u nedjelju. Stanje mu se ubrzo malo popravilo, ali onda mu se prošlog ponedjeljka dodatno pogoršalo te je došlo do potpunog zastoja rada srca. Uprkos naporima hitne medicinske službe koja je nekoliko sati pokušavala oživjeti predsjednika, proglašena je njegova smrt", prenio je AFP službenu izjavu o smrti predsjednika Burundija.

Međutim, jedna druga informacije je podstakla priče da je on zapravo umro od posljedica zaraze opakim virusom.

Naime, AFP je objavio i da se prva dama Deniz Bukumi oporavlja od virusa korona u bolnici u Nairobiju. Upravo se zbog toga postavlja pitanje je li Nkurunziza zapravo umro od istog virusa.

Daily Mail, pozivajući se na doktore iz bolnice u kojoj je preminuo, piše da je Nkurunziza umro od virusa korona. Njihov izvor iz bolnice tvrdi da je prije smrti imao problema s disanjem te da su za njega zatražili jedini respirator koji bolnica ima. Vlada Burundija ostaje pri izjavi da je umro nakon srčanog udara.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.