Vlast u Budvi ne da skupštinsku salu, pozvali opoziciju da ne saziva nezakonite sjednice
Skupština Opština Budve

Odbornička većina o inicijativi za smjenu vlasti

Vlast u Budvi ne da skupštinsku salu, pozvali opoziciju da ne saziva nezakonite sjednice

Zahtjev kojim je novoformirana većina u budvanskom lokalnom parlamentu u ponedjeljak tražila sazivanje sjednice Skupštine opštine, na kojoj bi se u četvrtak izjasnili o inicijativama za smijenu vlasti, odbila je juče sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić-Jelušić.

To je juče saopšteno iz Građanskog pokreta URA, čija je Vukotić-Jelušić članica.

Iz te partije su objasnili da je ona na zahtijev Crnogorske, Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, odgovorila negativno.

"Vukotić-Jelušić je u odgovoru odbornicima navela da sjednicu Skupštine po zakonu saziva predsjednik Skupštine koji predsjedava i rukovodi njenim radom i stara se o realizaciji njenih odluka i drugih akata. Stoga je nemoguće salu Skupštine ustupiti na korišćenje novoj većini, jer bi njihovo zasijedanje i odlučivanje bilo protivzakonito", naveli su iz Ure.

Dodali su i da je Vukotić-Jelušić novu odborničku većinu informisala da je nastavak redovne sjednice na kojoj treba da se razmatraju inicijative o smjeni predsjednika Opštine i Skupštine opštine Budva Marka Carevića i Krsta Radovića, već zakazan za 29. jun.

Što će povodom ovoga preduzeti nova skupštinska većina, zavisiće od ishoda sastanka koji će danas tokom dana održati 17 odbornika DPS-a, Crnogorske, SD-a i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

"Imaćemo sastanak na kome ćemo usaglasiti dalje poteze. Ne znam koja će biti alternativa dok svi zajedno ne sjednemo i ne donesemo odluku. Očekujem da ćemo usaglasiti neke okvirne zaključke kojima ćemo se odrediti u odnosu na ovo što se dešava" rekla je liderka Crnogorske Anđela Ivanović. 

Ona je ponovila i da ta partija nije spremna za bilo kakvo fizičko, verbalno ili pravno nasilje, već da samo insistira na tome da im se omogući pravo da se izjasne o pitanjima koja su na dnevnom redu.

"Kako je krenulo, nama će izjašnjavanje u ovom crnogorskom demokratskom društvu, po mjerilima vlasti u Budvi, biti omogućeno samo preko „Zoom“ aplikacije. Drugi način ne postoji", rekla je ona koja je i dostavila dnevni red.

U dopisu Ivanović se navodi da je za sjednicu predložen dnevni red sa tri tačke - Predlog za razrješenje predsjednika Skupštine opštine Budva, Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Budva i Predlog odluke o ovlašćenju potpredsjednika Opštine Budva koji će vršiti funkciju predsjednika opštine do izbora predsjednika opštine.

Iz Demokratske Crne Gore poručuju da pokušaj prekrajanja izborne volje građana, kroz rušenje budvanske vlasti, „neće proći“.

Funkcioner Demokrata i predsjednik SO Budva Krsto Radović je na konferenciji za medije, koja je juče održana u centrali te partije u Podgorici, kazao da neće dozvoliti bilo kakvu „pravnu hajdučiju“.

"Pozivam vas da se okanete ćorava posla i bezakonja, jer vam to neće proći", rekao je Radović.

Funkcioner Demokrata Neven Gošović ističe da se na nezakonito sazvanoj sjednici ne mogu donijeti zakonite odluke.

"U zakonu piše da, ukoliko se sjednica ne sazove u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, sjednicu saziva podnosilac zahtijeva, odnosno inicijative. Sjednicu ne mogu sazvati nakon što je to u zakonskom roku uradio predsjednik SO. Iz neprava ne može proisteći pravo", naveo je Gošović.

MJU: Predsjednik budvanske Skupštine Krsto Radović prekršio Zakon

Predsjednik Skupštine Opštine Budva postupio je suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i statuta Opštine, jer odbornicima nije omogućio da glasaju po podnijetim prijedlozima za smijenu rukovodstva Opštine, odnosno da Skupština donese odluku u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga za razrješenje, navedeno je u mišljenju koje je, na zahtijev odborničke većine u SO Budva, dalo Ministarstvo javne uprave. U Ministarstvu podsjećaju da je taj rok imperativno utvrđen zakonskim i statutarnim odredbama.

Sedamnaest odbornika Skupštne opštine Budva obratili su se pismom 5. juna Ministarstvu javne uprave i zatražili njihovo mišljenje povodom dvije sjednice lokalnog parlamenta na kojima im nije omogućeno da se odbornici u zakonskom roku izjasne o njihovoj inicijativama za razrješenje predsjednika opštine Marka Carevića i predsjednika Skuštine opštine Krsta Radovića.

U mišljenju koje je objavljeno na veb sajtu MJU navodi se da je SO Budva u roku od 30 dana od dana podnošenja prijedloga morala da donese odluku o razrješenju. Podsjećaju i da je taj rok imperativno utvrđen zakonskim i statutarnim odredbama.

krstoradovice1590775573856

Krsto Radović

Iz Ministarstva podsjećaju da je odredbom člana 40. Zakona o lokalnoj samoupravi utvrđena zakonska obaveza predsjednika Skupštine da Skupštinu po potrebi, i to najmanje jednom u tri mjeseca, saziva po sopstvenoj inicijativi i na zahtjev jedne trećine odbornika. Skupštinu je, kako se dodaje, dužan da sazove u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga.

Iz tog resora podsjećaju i da je odredbama člana 62. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da, predlog za razrješenje predsjednika opštine može podnijeti najmanje jedna trećina odbornika i da skupština o predlogu za razrješenje predsjednika opštine odlučuje većinom ukupnog broja odbornika, u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga.

Nakon što su dobili odgovor Ministarstva javne uprave, nova većina je tom resoru uputila novi zahtijev.

Oni sada traže da im MJU odgovori „Može li se smatrati da su održane sjednice SO sazvane u smislu člana 40. stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi, imajući u vidu da nije ispoštovana odredba člana 62. stav 4. tog zakona“.

"Ako nam i na ovo odgovore potvrdno, kao što su odgovorili da je predsjednik SO prekršio zakon zato što nije dozvolio izjašnjavanje u roku od 30 dana od dana podnošenja inicijativa za razrješenje, smatra se da sjednica nije ni sazvana, a kako su rokovi istekli podnosilac inicijative ima pravo da sjednicu sazove sam. Tu nema dileme. Naše pravo da se izjasnimo kao predstavnici građana o podnešenim inicijativama, a koje je zagarantovano po Ustavu, Zakonu, Statutu i poslovniku niko ne može osporiti", rekla je Pobjedi liderka Crnogorske Anđela Ivanović.

Demokrate prvo odbile Džakovića, a potom potpisale Damjanovićev prijedlog

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i odbornik u budvanskom parlamentu Dragan Krapović kazao je sinoć u emisiji ,,Reflektor“ na Televiziji Vijesti da su poslanici te partije potpisali prijedlog nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića o izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika koji predviđa otvorene liste. Krapović je ranije juče odbio taj prijedlog navodeći da Džaković ponavlja priču kao ,,pokvarena gramofonska ploča“.

Nezavisni odbornik u SO Budva Stevan Džaković dao je rok do danas u ponoć da Demokrate i Demokratski front potpišu prijedlog Damjanovića.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.