Blizanci eksperimentom pokazali rezultat između veganske i klasične ishrane
Početak eksperimenta, Foto: Instagram

Blizanci eksperimentom pokazali rezultat između veganske i klasične ishrane

Jednojajčani blizanci Hugo i Ros Tarner odlučili su da izvedu mali eksperiment – da se neko vrijeme hrane sasvim različito, pa da vide šta će da se dogodi. Hugo je 12 sedmica jeo samo vegansku hranu, dok se Ros držao ishrane bogate mesom, a sve vrijeme ih je pratio tim naučnika.

Tokom ovog ogleda naučnici s londonskog King’s koledža su braći mjerili promjenu u težini, mjerili su im i nivo holesterola u krvi, kao i mišićnu masu, prenosi Nova.

Obojica su za to vrijeme trenirali u teretani pet do šest puta nedeljno, a pazili su i kad su pripremali obroke – tako da unose skoro isto kalorija. Na kraju eksperimenta njihovo fizičko stanje se bitno razlikovalo u odnosu na ono s početka.

Prije nego što je izbacio meso iz ishrane, Hugo je imao 83,9 kilograma i 13 odsto masnoće u tijelu. Na kraju eksperimenta imao je 82,1 kilogram, masnoća se smanjila na 12 odsto, a pao mu je i nivo holesterola. On je ispričao da je imao više energije nego prije.

“Bio sam mnogo bolje mentalno fokusiran dok sam bio na veganskoj dijeti. Nisam osjećao onaj uobičajeni popodnevni pad energije”, rekao je i dodao da je tako jer je promijenio užinu – umjesto da između obroka gricka keks i čips kao inače, on je jeo voće i orašaste plodove.

Screenshot11

Foto: Instagram

Ros je eksperiment počeo s težinom od 79,4 kilograma i 13 odsto masnoće. Tokom eksperimenta dobio je 4,5 kilograma mišićne mase i 1,8 kilograma masnog tkiva. Na kraju je imao 85,7 kilograma, a masnoća se digla na 15 odsto. Nivo holesterola mu je ostao isti.

Za razliku od drugih sličnih eksperimenata, ovaj nije trajao dugo, pa su blizanci istakli kako bi voljeli da ga ponovo urade i da su spremni na izazov od šest mjeseci ili čak godinu dana kako bi rezultati bili još precizniji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.