Ekonomske odnose Slovačke i Crne Gore podići na viši nivo
Sa sastanka

Golubović sa ambasadorom

Ekonomske odnose Slovačke i Crne Gore podići na viši nivo

Ambasador Slovačke Republike Boris Gandel posjetio je juče Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem razgovarao o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje. Golubović je naglasio da su politički odnosi dvije države veoma dobri, zahvalivši ambasadoru na podršci Slovačke integracionim procesima naše države u EU.

"Crna Gora ima punu podršku Slovačke na putu ka Evropskoj uniji i spremni smo da i dalje prenosimo naše bogato iskustvo u integracionim procesima", rekao je ambasador.

Gandel je podsjetio da je 2018. godine održana Mještovita komisija dvije države u Slovačkoj, te da treba razmišljati o organizaciji novog zasijedanja u Crnoj Gori, nakon izbora planiranih za jesen.

Istakao je želju Slovačke da razvija kvalitetne ekonomske relacije sa Crnom Gorom, te da su njeni privrednici zainteresovani za mogućnosti plasmana roba i investicija, kao i uspostavljanja partnerstava sa kolegama iz naše zemlje na zajedničkim projektima - saopšteno je iz PKCGa.

Predsjednik Komore ocijenio je da je ekonomske odnose potrebno podići na viši nivo, čemu u prilog govore relativno mala vrijednost robne razmjene ostvarene u 2019. godini i skromne investicije iz Slovačke od obnove nezavisnosti naše države.

Predstavio je makroekonomske pokazatelje razvoja crnogorske ekonomije od 2006. do danas, uz ocjenu da će on usljed pandemije COVID-19 ove godine biti znatno usporen. Prema predsjednikovim riječima, pandemija je pokazala da je razvojne potencijale neophodno usmjeriti ka industrijama koje bi smanjile zavisnost Crne Gore od uvoza - navodi se u saopštenju.

DSC1010

Golubović prostor za intenzivniju saradnju privrednika dvije zemlje vidi prije svega u turizmu, energetici, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Gosta je upoznao sa najznačajnijim investicijama koje se realizuju u Crnoj Gori, ili su planirane, te preporučio slovačkim privrednicima da prate pozive za realizaciju kapitalnih projekata u navedenim sektorima i razmotre mogućnost učešća u njima.

"Posebno prepoznajem mogućnost uspostavljanja saradnje slovačkih privrednika sa Uniprom KAP-om koji gradi fabriku aluminijskih trupaca. Trupci se koriste kao sirovina u autoindustriji koja je u Slovačkoj veoma razvijena", kazao je Golubović.

Pozvao je slovačke investitore da se uvjere u povoljnosti za ulaganje i poslovanje koje pružaju crnogorske biznis zone i Slobodna zona Bar, kao i Program ekonomskog državljanstva.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnosti organizovanja foruma privrednika dvije države. Golubović je predložio da se takav bilateralni skup organizuje krajem godine u Crnoj Gori, uoči tradicionalne Konferencije o ekonomiji koju organizuje Privredna komora. Takođe, smatra da se privrednici mogu susresti i na multilateralnom forumu Višegradske grupe i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Sagovornici su na kraju sastanka istakli da su Komora i Ambasada otvorene za sve inicijative biznis zajednica u pravcu razvoja privredne saradnje dvije države.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.