Hvar obustavio uvođenje 5G tehnologije
Ilustracija

Uzeti u obzir rezultati istraživanja SZO

Hvar obustavio uvođenje 5G tehnologije

Grad Hvar obustavio je uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, objavljeno je u četvrtak na zvaničnom sajtu Hvara.

Hvarsko Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacione infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok se putem nezavisne i nepristrasne studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, prenosi Hina.

Gradsko vijeće će da osnuje radnu grupu koja će u sledećih šest mjeseci da pokuša da istraži uzročno-posledičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će da bude dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna da je proslijedi svim relevantnim činiocima na području grada Hvara.

Predlog da Hvar odustane od 5G mreže podnio je gradonačelnik Rikard Novak, a na inicijativu neformalne grupe građana.

Hvar navodi da će prilikom donošenja odluke da se uzmu u obzir rezultati istraživanja koje je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija, činjenica da je ministarka zaštite životne sredine grada Brisela obustavila postavljanje 5G mreže na području regiona dok se ne dokaže uticaj na zdravlje i okolinu, kao i Rezolucije Evropskog parlamenta, kao i Rezolucija Savjeta Evrope.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.