Majkrosoft će desetine novinara zamijeniti vještačkom inteligencijom
Ilustracija

Promjena u okviru evaluacije poslovanja

Majkrosoft će desetine novinara zamijeniti vještačkom inteligencijom

Majkrosoft će desetine novinara koji rade na veb stranici Mikrosoft da zamijene vještačkom inteligencijom i automatizovani sistemi će da odlučuju koji će članci da budu objavljeni, piše BBC.

Za odabir članaka iz raznih medija i fotografija i kreiranje naslova na stranici MSN trenutno su zaduženi novinari.

Taj će zadatak da preuzme vještačka inteligencija, rekli su izvori za Sijetl tajms.

Majkrosoft je rekao da je to promjena u okviru evaluacije poslovanja.

"Poput ostalih kompanija redovno evaluiramo naše poslovanje. To može da rezulti rapovećanim investiranjem u određenim segmentima i, s vremena na vrijeme, pregrupisanjem u drugim. Te odluke nisu donijete zbog trenutne pandemije", stoji u saopštenju Majkrosofta.

Majkrosoft, poput drugih tehnoloških kompanija, plaća medijima za korišćenje njihovog sadržaja na svojoj internet stranici.

Međutim, zapošljavaju novinare koji odlučuju koji će članci da se nađu na portalu MSN.

Oko 50 honorarnih novinara izgubiće ugovor s Majkrosoftom do kraja juna, piše Sijetl tajms, ali stalno zaposleni neće da dobiju otkaz.

"Pomisao da mogu da nas zamijene mašinama je demorališuća", kazao je jedan od novinara koji više neće da radi za Majkrosoft.

Neki otpušteni novinari su ukazali na mogućnost da vještačka inteligencija ne može da poznaje striktna pravila uređivanja, pa bi na veb stranici mogli da završe neprikladni sadržaji, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.