U miru i dijalogom razvijati dobrosusjedske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije

Nuhodžić se sastao sa ambasadorom Božovićem

U miru i dijalogom razvijati dobrosusjedske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić primio je danas u posjetu ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.Nuhodžić i Božović izrazili su zadovolјstvo dosadašnjom policijskom saradnjom Crne Gore i Srbije, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, zajednički je ukazano na značaj jačanja saradnje graničnih policija dvije države u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, kao i intenziviranja aktivnosti na unapređenju graničnih prelaza radi bržeg protoka lјudi, robe i kapitala.

Nuhožić se posebno osvrnuo na zajedničke interese u procesu evropskih integracija, što je dodatni podsticaj intenzivnijoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

Jedna od tema sastanka bilo je i suočavanje sa epidemijom koronavirusa.

„U ovoj kriznoj situaciji, uvjerili smo se da su kako bezbjednosni, tako i zdravstveni izazovi, transnacionalnog karaktera. Virusi, kao ni organizovani kriminal, ilegalne migracije i terorizam, ne poznaju granice i jedini način efikasnog suprotstavljanja ovim prijetnjama je intenzivna i kontinuirana saradnja“, saopštio je Nuhodžić.

Ambasador Božović je pozitivno ocijenio aktivnosti Operativnog štaba Ministarstva unutrašnjih poslova koji je organizovao povratak državljana Republike Srbije koji su se našli na teritoriji Crne Gore, što je pokazatelj solidarnosti i zajedništva. U tom kontekstu, posebno je pohvalio požrtvovanost i posvećenost pripadnika graničnih policija Srbije i Crne Gore.

Tokom razgovora, ministar Nuhodžić je istakao da nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti postoje određena nerazumijevanja, uz podsjećanje na ključne vrijednosti koje je gradila Crna Gora, a koje baštine svi njeni građani.

„Crna Gora se jasno utemeljila kao građansko društvo i donosi zakone jednake za sve. Vjerujem da će građani multietničke i multivjerske Crne Gore nastaviti da njeguju mir, suživot i toleranciju. To su naše najveće vrijednosti, a građanski koncept na kome počiva naše društvo – jedini je siguran put u rešavanju svih dilema. Stoga se naše namjere podudaraju sa evropskim vrijednostima i stoga svi zajedno moramo biti u funkciji očuvanja i unapređenja zdravih ljudskih, institucionalnih i političkih odnosa, zarad bolje budućnosti svih nas i daljeg razvoja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije“, zaključio je ministar Nuhodžić.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović su se saglasili da se podijeljenost mišljenja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti može prevazići dijalogom i dogovorom svih odgovornih činilaca u društvu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.