Ferrari razvio respirator za bolnice koje se bore sa korona virusom

Ferrari razvio respirator za bolnice koje se bore sa korona virusom

Ekipa Ferrarija saopštila je da je razvila respirator za bolnice koje se bore s pandemijom korona virusa.

Tim Formule 1 je naveo da je napravio uređaj koji je jednostavan za upotrebu u saradnji sa italijanskim Institutom za tehnologiju, prenosi Beta.

Taj respirator je, kako se dodaje, dizajniran za samo pet sedmica i može se proizvesti koristeći lako dostupne materijale uz nižu cijenu od uobičajenih respiratora.

Respirator je nazvan FI5, gdje F predstavlja Ferrari, I Italijanski institut za tehnologiju a broj 5 simbolizira ambiciozni plan da se uređaj razvije za pet sedmica.

Respirator je dizajniran da udovolji tipičnim zahtjevima srednje intenzivne njege.

Sredinom aprila je objavljeno da je jedna od najpoznatijih svjetskih automobilskih kompanija Ferrari počela u svojoj fabrici u Maranellu proizvodnju ventila za respiratore i specijalnih medicinskih maski za borbu protiv korona virusa.

Porodica Agnelli, koja posjeduje Ferrari, FIAT i nogometni klub Juventus, osigurala je deset miliona eura za finansiranje, kao i brojnu drugu opremu i vozila za italijanski Crveni krst.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.