Pred Crnom Gorom faza ekonomskog oporavka
Sa sastanka

Đukanović primio Sijarta

Pred Crnom Gorom faza ekonomskog oporavka

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta, zahvalio Mađarskoj na pažnji prema Crnoj Gori i u okolnostima pandemije, kao i na donaciji medicinske zaštitne opreme koju je danas uručio visoki gost. Ukazao je na posljednje pokazatelje o stanju epidemije na nacionalnom nivou, uz ocjenu da situacija ulazi u mirniju fazu, kao i da su državne institucije potvrdile visok nivo funkcionalnosti, efikasnosti i posvećenosti.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đukanović je naglasio da je pred Crnom Gorom faza ekonomskog oporavka, tokom koje će napori biti usmjereni na što je moguće veće smanjenje očekivanih gubitaka u uslovima poremećaja na globalnom planu koji naročito pogađaju ekonomije usmjerene na turizam i usluge, kao što je crnogorska.

On je izrazio saučešće povodom više od 400 žrtava novog korona virusa u Mađarskoj i saosjećanja s članovima njihovih porodica i prijateljskim mađarskim narodom.

 Sijarto je iskazao zadovoljstvo mogućnošću da dođe u Crnu Goru, prijateljsku zemlju, i uruči opredijeljenu pomoć mađarske Vlade. Čestitao je na rezultatima ostvarenim u borbi protiv pandemije, što potvrđuje mali broj zaraženih i sačuvano zdravlje crnogorskih građana, i uputio najbolje želje za uspjeh u oporavku ekonomije, navodi se u saopštenju.

U kontekstu evropskih integracija, predsjednik Đukanović je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranom potenciranju važnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Zahvalio je na već opredijeljenoj podršci Crnoj Gori za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja u cilju dinamiziranja pregovaračkog procesa.

"Sijarto je potvrdio da Mađarska ostaje privržena evropskoj budućnosti Crne Gore, i da će i dalje snažno podržavati nastavak pregovaračkog procesa, uključujući i zatvaranje 6 poglavlja koja su tehnički već sada spremna. Naglasio je važnost strateškog pristupa EU prema regionu Zapadnog Balkana.", navodi se u saopštenju.

ukanoviSijarto2

Đukanović na jesen ide u posjetu Mađarskoj

Na bilateralnom planu, potvrđen je visok nivo međudržavnih odnosa i saradnje, i prepoznat prostor za njeno dalje širenje, naročito na planu ekonomije i jačanja prisustva mađarskih investicija, na temeljima dosadašnjih veoma dobrih iskustava.

Sijarto je prenio pozdrave premijera Orbana, kao i poziv Budimpešte predsjedniku Đukanoviću da na jesen zvanično posjeti Mađarsku, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

To će biti prilika, kako je saopšteno, da se na najvišem nivou razmijene mišljenja o aktuelnim procesima u regionu i pitanjima od šireg međunarodnog značaja, i detaljnije sagledaju potencijali za snaženje ekonomskih odnosa i kroz porast mađarskih investicija u crnogorsku privredu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.