Novčane kazne za trinaest poslanika zbog neopravdanog odsustva
Foto: Skupština CG

Sa prve sjednice proljećnjeg skupštinskog zasijednja

Novčane kazne za trinaest poslanika zbog neopravdanog odsustva

Novčane kazne zbog neopravdanog odsustva sa prve sjednice proljećnjeg skupštinskog zasijednja predložene su za 13 poslanika, od kojih je osam iz Demokratske Crne Gore i jedan iz Ure, koji bojkotuju Skupštinu, ali i po dva poslanika iz DF-a i SNP-a, rečeno je Pobjedi iz Administrativnog odbora.

Neopravdano odsustvo sa jedne sjednice Skupštine kažnjava se oduzimanjem 40 odsto poslaničke zarade.

"Shodno dopisu Generalnog sekretara Skupštine Crne Gore od 11. marta 2020. godine, saglasno članu 56a i 57 Poslovnika, prvoj sjednici prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja Skupštine u ovoj godini nijesu prisustvovali, niti su najavili, odnosno opravdali odsustvo poslanici Aleksa Bečić, Zdenka Popovic, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Vladimir Cađenović, Dženan Kolić, Valentina Minić, Dritan Abazović, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić, Danijela Pavićević i Srđan Milić”, kazao je za Pobjedu Luiđ Skrelja, predsjednik Administrativnog odbora.

Na pitanje koliko iznosi predložena novčana kazna za svakog poslanika, Škrelja nije precizirao cifre, ali je istakao da je članom 56a Poslovnika Skupštine Crne Gore određeno da se poslaniku koji neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice Skupštine u toku mjeseca, odnosno odbora čiji je član, umanjuje mjesečna zarada za 40 odsto.

"Poslaniku koji neopravdano odsustvuje sa dvije ili više sjednica Skupštine u toku mjeseca, odnosno odbora čiji je član, umanjuje se mjesečna zarada za 50 odsto", podsjetio je Škrelja.

Kazao je da će Odbor o prijedlogu generalnog sekretara odlučivati "kad se steknu uslovi".

"Nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, suočeni smo sa bojkotom Skupštine od dijela opozicionih poslanika. To je bio jedan od motiva da se neopravdano odsustvo poslanika sa sjednica Skupštine i radnih tijela reguliše Poslovnikom.

Administrativni odbor je, kada je u pitanju neopravdano odsustvo poslanika, naišao prvenstveno na prepreke zbog nepreciznosti odredaba u Poslovniku koje regulišu neopravdano odsustvo. Zbog toga je Odbor 27. januara 2020. godine, donio Odluku o određivanju kriterijuma za utvrđivanje opravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i odbora. Kada nam je generalni sekretar dostavio dokumentaciju, Odbor je zakazao sjednicu za 19. mart, sa takkom dnevnog reda „Primjena člana 56a Poslovnika Skupštine i Odluke o određivanju kriterijuma za utvrđivanje opravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i sjednice Odbora”. Sjednica je odgođena, kao i ostale sjednice Skupštine i radnih tijela, zbog situacije sa koronavirusom i održaće se kada se za to budu stekli uslovi", rekao je Škrelja.

Prema njegovim riječima, iako je Skupština trenutno u zasijedanju, ona radi sa ograničenim kapacitetom prisustva poslanika na plenarnim zasijedanjima i radnim tijelima, poštujući mjere NKT-a, koje, kako kaže Škrelja, opet predstavljaju prepreku za realizaciju Odluke u ovom periodu.

Novčane kazne za 13 poslanika, kada budu realizovane, biće prve po novom Poslovniku, čiji je predlagač bio Andrija Popović (LP). Do sada niko nije kažnjen zbog neopravdanog odsustva iz Skupštine, iako gotovo čitav mandat u poslaničkim klupama nije bilo poslanika Demokratske Crne Gore i Ure, a veći dio mandata nijesu dolazili ni poslanici SNP-a, Danijela Pavićević i Srđan Milić.

Po Odluci o određivanju kriterijuma za utvrđivanje opravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i odbora, bojkot nije naveden kao opravdani razlog izostanka sa zasijedanja, pa će ubuduće oni koji bojkotuju biti predlagani za kaznu.

Opozicioni poslanici nijesu prihvatili odredbe novog Poslovnika, a najglasniji protiv tih rješenja i novčanog kažnjavanja bio je Demokratski front.

Poslanici DF-a poručivali su da neće donositi opravdanja "kao da su u školi", a bilo je i karikiranja "hoće li nam roditelji dolaziti da pravdaju odsustvo", "predsjednika Skupštine Ivana Brajovića treba imenovati za direktora Kliničkog centra", "biće zanimljivo kada poslanici počnu da donose nalaze krvi i mokraće".

Zato će zbog neopravdanog odsustva na spisku kažnjenih biti i dvojica poslanika Fronta, Nebojša Medojević i Strahinja Bulajić.

Odluka o određivanju kriterijuma za utvrđivanje opravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i odbora propisuje da će poslanik koji odsustvuje sa zasijedanja parlamenta ili odbora morati da Brajoviću dostavi opravdanje za izostanak.

Opravdano će biti odsustan poslanik koji je bolestan ali koji donese dokaz od ljekara, ako koristi roditeljsko odsustvo, ako je najavio aktivnosti u vezi sa obavljanjem poslaničke funkcije uz saglasnost Kolegijuma, zatim ako je spriječen zbog nepredviđenih okolnosti poput "više sile", saobraćajne nezgode i slično. Opravdani su i razlozi za odsustvo predviđeni opštim propisima koji uređuju radne odnose i prava zaposlenih, kao što su odsustvo zbog sklapanja braka, smrtnog slučaja u porodici i slično.

Poslanik o razlozima odsustva obavještava u pisanoj formi predsjednika Skupštine, odnosno odbora čiji je član. Generalni sekretar dostavlja Administrativnom odboru Skupštine spisak poslanika koji nijesu opravdali odsustvo do 10. u mjesecu za prethodni mjesec. Spisak mora da sadrži i podatak da li je poslanik neopravdano odsustvovao sa jedne ili više sjednica u toku mjeseca, kao i iznos za koji se umanjuje zarada.

Generalni sekretar obavezan je da dostavi i evidencioni list sa sjednice Skupštine i dokaz kojim je poslanik opravdao odsustvo. Administrativni odbor, shodno odluci, na osnovu obrazloženog akta generalnog sekretara i uvida u evidencioni list i dokaze, po pravilu, donosi odluku o umanjenju mjesečne zarade poslanika na prvoj sjednici nakon što je akte primio.

Škrelja je na pitanje koji prijedlozi za kaznu poslanika zbog opomene su u proceduri i kada će se o njima raspravljati, rekao da je odlučeno o svakoj opomeni za koju su ispunjene procesne pretpostavke.

"Administrativni odbor odlučio je o svakoj opomeni poslaniku za koju su se stekle procesne pretpostavke, tj. dostavljanje potrebne dokumentacije od generalnog sekretara Skupštine verifikovani zapisnik sa sjednice Skupštine, (svako usvajanje zapisnika zahtijeva novu sjednicu, što predstavlja poteškoće u efikasnosti rada Odbora), fonografske bilješke, kao i podatak o iznosu umanjenja mjesečne zarade po poslaniku, saglasno Poslovniku, što ćemo i ubuduće činiti", rekao je Škrelja.

Poslanike opozicije koji i dalje bojkotuju parlament često možemo čuti da izlaze u javnost sa raznim prijedlozima koje "privilegije" bi trebalo ukinuti poslanicima parlamentarne većine, dok svoju platu i privilegije revnosno primaju i koriste od početka saziva, kaže Škrelja.

Poručio je da dio poslanika nikada nije kročio u parlament, a, kako je istakao, "na početku saziva su podnijeli zahtjeve i za službena auta i za smještaj".

"Nijedne privilegije se nijesu odrekli do danas, iako ponekad doniraju nezarađeno, u odnosu na poslanike parlamentarne većine koji su odgovorili svakoj Obavezi na konkretan i vrlo uspješan način, shodno ovlašćenjima najvećeg zakonodavnog doma", kazao je Škrelja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.