Laboratorija u SAD-u objavila pozitivne rezultate testiranja lijeka
Foto: EPA

Laboratorija u SAD-u objavila pozitivne rezultate testiranja lijeka

Američka laboratorija "Gilied" (Gilead) objavila je danas da je njen lijek remdesivir pokazao "pozitivne" rezultate kod oboljelih od Kovida-19 u velikom kliničkom testiranju vodjenom zajedno sa američkim Institutima zdravlja.

"Gilied Sajensis (Gilead Sciences) ima saznanja o pozitivnim podacima proizašlim iz studije koju je sproveo Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti na njenom antiviralnom lijeku remdesivir za liječenje Kovida-19", navela je kompanija bez dodatnih detalja.
 
U studiji je testiran remdesivir u odnosu na upotrebu uobičajenih ljekova na oko 800 hospitalizovanih pacijenata širom svijeta zaraženih korona virusom. Glavni pokazatelj je koliko dugo je potrebno pacijentu da se oporavi, prenosi AP.

Remdesivir se daje intravenozno i namijenjen je da utiče na enzim koji reprodukuje virusni genetski materijal. U testovima na životinjama za Sars i Mers, bolesti izazvane sličnim korona virusima, taj lijek je pomogao da se spriječi infekcija i ublažio težinu simptoma kada je dat dovoljno rano u toku bolesti. Međutim, lijek nigdje u svijetu još nema dozvolu za upotrebu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.